Zamenjena tabla kod spomenika "Porodica" sa spornim nazivom Romske nacionalne manjine 1foto: press služba Skupštine Grada Novog Sada

Uoči obeležavanja osamdesete godišnjice Novosadske racije, danas je na Keju otkrivena tabla sa zamenjenim spornim nazivom romske nacionalne manjine.

Tabla je promenjena nakon inicijative koju je pokrenulo više romskih udruženja, među kojima su Vojvođanski romski centar za demokratiju, romska udruženja iz Subotice, Novog Sada, Bečeja, Beograda i Zaječara.

„U južnoj Bačkoj januara 1942. godine sprovodeći politiku genocida, mađarski okupatori uz učešće izvesnog broja domaćih Mađara, šovinizmom zatrovanih, sproveo je raciju i izvršio masovni pokolj oko četiri hiljade nevinih žrtava, Srba, Jevreja, Roma i drugih i bacio ih pod led Tise i Dunava“, napisano je na zamenjenoj ploči.

„Nažalost, u vreme kada su postavljene table nije postojala svest i nije se vodilo računa o tome da li pojedini nazivi vređaju pojedince ili ceo narod. Danas u potpunosti podržavamo stav Roma da reč „Cigan“ predstavlja pogrdan naziv i da ga treba zameniti. Novi Sad je multikulturalna sredina i takav će biti uvek. Poštovanje različitosti kulturnog identiteta mnogih zajednica i naroda od suštinskog su značaja za ovo podneblje. Po tome je uostalom i specifično“ istakla je zamenica predsednice gradskog parlamenta Kristina Karaić.

Ona je poručila da je to pitanje „posebno osetljivo“, budući da se odnosi na jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada kada je na svirep način ubijeno više hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih građana nevinih žrtava.

Aleksandar Jovanović iz Vojvođanskog romskog centra za demokratiju ocenio je da Racija „ne treba da se zaboravi“ te da svi treba da „pamtimo i učimo iz grešaka“, i naglasio da je naziv „Cigan“, koji je upotrebljen u prethodnoj verziji teksta pogrešan, ali da je u to vreme „bio deo aktuelnog diskursa“.

„U pitanju je istorijski momenat za romsku zajednicu, jer kada svi stanemo pored ove ploče znaćemo da reč „Cigan“ ne treba koristiti u komunikaciji već treba da se govori da smo Romi. Moramo zajedno da radimo na multikulturalnosti, toleranciji i poštovanju“, istakao je Jovanović.

Prema rečima pokrajinske poslanice Jelene Jovanović, od momenta kada je postavljena originalna ploča, „Romi sanjaju san da se neadekvatan naziv na ploči promeni“, za šta su, kako je istakla, „bile potrebne decenije“.

„Osam decenija Dunav pamti, kao i svaki čovek koji tuda prolazi, svaki potomak žrtava, kako nevini ljudi koji su stradali spavaju dubokim zimskim snom u dubinama Dunava i Tise“, istakla je Jovanović.

Novosadska racija je jedan od najstrašniji zločina koji se dogodio tokom mađarske okupacije, januara 1942. godine, kada je u Novom Sadu i okolnim mestima, više od 4.500 Srba, Jevreja, Roma i drugih, na zverski način ubijeno i bačeno pod led Dunava i Tise.

Zvanično obeležavanje 80. godišnjice Novosadske racije održaće se u nedelju na Keju žrtava racije kod spomenika „Porodica“.

Za radove izdvojeno 600 hiljada dinara

Izuzev zamene ploče sa spornim natpisom, očišćene su i druge bronzane ploče na kojima su napisana imena žrtava i nadomešćene posude za paljenje sveća.

„Ploča koja je pokazatelj strašnog stradanja Srba, Jevreja i Roma zamenjena je, i to je dostojanstven način prezentacije strašnog zločina za sva pokoljenja koja dolaze“, istakao je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić.

Cena radova rekonstrukcije i sanacije iznosila je 600 hiljada dinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari