Zaplenjena velika količina droge i oružja u Srbiji u okviru međunarodne akcije 1Foto: MUP Srbije

U međunarodnoj akciji zaplene droge i oružja SEE JAD, u kojoj je učestvovala i Srbija, od 13. do 18. novembra, zaplenjena je velika količina narkotika i naoružanja, saopštio je MUP Srbije.

Akcija je realizovana na osnovu ranije prikupljenih obaveštajnih podataka, a u toku akcije lider je bila Španija koja je rukovodila operativnim aktivnostima, dok je Evropol vršio koordinaciju, prikupljanje i razmenu informacija između zemalja učesnica i njihovim proverama na terenu.

Takođe, akcija je realizovana i pojačanom kontrolom na odabranim graničnim prelazima od strane policije i carine, kao i sajber patrolama vršenim na različitim veb sajtovima, forumima, društvenim mrežama, kao i na dark vebu.

Na teritoriji Srbije, u akciji je učestvovalo ukupno 4.368 policijskih službenika MUP-a Srbije.

Uhapšeno je ukupno 160 osoba od kojih 25 osumnjičenih da su izvršili krivična dela u vezi sa oružjem, 121 za krivična dela u vezi sa drogom, 13 osoba za nedozvoljen prelazak države granice i krijumčarenje i jedna osoba za krivično delo falsifikovanje isprave.

Izvršena je kontrola 22.817 lica, 16.332 vozila, 140 pretresa stanova i drugih prostorija.

Ukupno su realizovane 154 zaplene i oduzeto 59 komada vatrenog oružja, 4 ručne bombe, 2 ručna protivoklopna raketna bacača granate, 2.879 komada municije različitog kalibra, kao i 35,3 kilograma marihuane, oko 180 grama amfetamina, manja količina heroina, oko 91 gram kokaina i 2.830 komada raznih tableta.

Takođe, sprečen je 521 nelegalan ulazak iregularnih migranata na teritoriju Republike Srbije, a pronađeno 58 iregularnih migranata na teritoriji Republike Srbije.

U ovoj akciji učestvovali su pripadnici MUP-a – Uprave kriminalističke policije, Uprave granične policije, Uprave za upravne poslove, Uprave za tehniku i područne policijske uprave, kao i predstavnici Ministarstva finansija – Uprava carina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari