Zanimljiva i bogata istorija predstavljena sinoć na prezentaciji „Stari Donji Milanovac u arhivskoj građi“ 1Foto: Ž. Vladić

Mladi istoričar Miloš R. Petrović inače Donjomilanovčanin, odabirom interesantnih i manje poznatih arhivskih dokumenata i novinskih članaka, sinoć je na prezentaciji „Stari Donji Milanovac u arhivskoj građi“ svoje starije sugrađane podsetio, a mlađima dočarao vreme od pre pola veka i preseljenja ove varoši na novu lokaciju.

Donji Milanovac je jedno od desetak naselja u golubačkoj, majdanpečkoj i kladovskoj opštini koje je moralo da bude preseljeno zbog izgradnje Hidroelektrane „Đerdap 1“ i formiranja đerdapske akumulacije.

Ove se godine navršilo ravno 50 godina od potpunog potapanja nekadašnjeg ili kako ga Donjomilanovčani zovu, starog Milanovca i punjenja akumulacije.

Preseljenje čitavog naselja, izgradnju novih kuća, rešavanje imovinsko-pravnih pitanja, izgradnju najveće hidroelektrane na Dunavu, arheološka istraživanja, ali i gubljenje statusa opštine Donji Milanovac prate brojni dokumenti.

Deo tih dokumenata, makar u slici, mogli su sinoć da vide Donjomilanovačni kao deo prezentacije i predavanja istoričara Petrovića.

-Sve ono što se događalo šezdesetih godina prošlog veka, od potpisivanja sporazuma za izgradnju hidroelektrane između tadašnje Jugoslavije i Rumunije, pa do početka rada HE „Đerdap1“ računajući tu i preseljenje više naselja, relociranje Lepenskog Vira i Trajanove table, pratile su novine. Politika je na primer desetak dana zaredom pisala na tu temu, ima i članaka u Večernjim novostima, a ono što je meni bilo zanimljivo je da se izgradnjom „Đerdapa 1“ i preseljenjem Donjeg Milanovca bavio čak i glasilo Saveza socijalističke omladine Jugoslavije „Mladost“ – kazao nam je Miloš Petrović.

Brojna dokumenta čije su fotografije sinoć prikazane, potiču iz Istorijskog arhiva Negotin i Arhiva Jugoslavije, a publika je sinoć imala priliku da vidi i fotografije koje datiraju s početka prošlog veka.

Prezentacija i predavanje „ Stari Donji Milanovac u arhivskoj građi“ održano je u okviru obeležavanja 50 godina od potapanja starog Donjeg Milanovca i preseljenja na novu lokaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari