Zaobišli volju naučnika pri izboru direktora "Vinče" 1Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

Upravni odbor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ na današnjoj sednici imenovao je dr Snežanu Pajović za novu v.d. direktora čime je nadglasana volja naučnika i barem privremeno završen spor oko novog rukovodstva institucije.

Posle sukoba između Naučnog veća i Upravnog odbora, protesta dela zaposlenih i mimoilaženja u stavovima između naučnika i vlasti, izabrana je kandidatkinja koja je imala podršku Upravnog odbora Instituta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Povodom ove odluke danas će se održati sastanak zaposlenih u Uniji granskih sindikata, saznaje Danas.

Naučnici su se, naime, pobunili, napisavši peticiju koju su uputili nadležnima u Institutu i ministarstvu, zbog toga što je Upravni odbor odbacio predlog za imenovanje dr Zlatka Rakočevića na mesto direktora nakon što mu istekne mandat vršioca dužnosti.

Rakočević je izabran na mesto v.d. direktora odlukom Upravnog odbora, nakon što je prethodna direktorka Milica Marčeta Kaninska dala ostavku pod pritiskom javnosti zbog umešanosti u aferu sa korupcijom.

Zaposleni su bili zadovoljni njegovim radom te ga je Naučno veće predložilo za novog direktora uz dve trećine glasova podrške, što je najveća podrška koju je neki kandidat imao do sada. Ipak, Upravni odbor se o ovom predlogu izjasnio negativno, odnosno Rakočević je dobio samo jedan glas podrške.

To je izazvalo još veće nezadovoljstvo naučnika pa su pokrenuli i potpisivanje peticije kojom se izražava protest protiv odluke nadležnih. Protest su održali i prekinuvši sednicu Upravnog odbora na kojoj je trebalo da se odlučuje o izboru novog v.d. direktora prošle nedelje. Sednica je tada nastavljena u Ministarstvu gde se došlo do predloga o imenovanju Snežane Pajović.

Dr Snežana Pajović je zaposlena u Institutu, vodila je Laboratoriju za molekularnu biologiju i endokrinologiju pored toga je i redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Nišu. Bila je i državni sekretar u tadašnjem Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Mirka Cvetkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari