Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele juče je bio u nenajavljenoj poseti u Sani dok rastu pritisci na Jemen da osujeti akcije ekstremista Al Kaide za koje se veruje da stoje iza nedavnog pokušaja bombaškog napada na američki putnički avion.

Na agendi posete Vestervelea Jemenu, prvog ministra evropske države koji je boravio u Sani nakon što je jemenski ogranak Al Kaide preuzeo odgovornost za propali pokušaj napada na katolički Božić, bio je i razgovor s predsednikom Alijem Abdulom Salehom i drugim visokim zvaničnicima u zemlji. Ministar spoljnih poslova Nemačke je rekao da je iz razgovora sa Abdulom Salehom saznao da su jemenske vlasti locirale nemački par i njihovo troje dece koje su neidentifikovani kidnaperi oteli u junu. Vestervele strahuje da bi se dalja destabilizacija Jemena mogla negativno odraziti na ceo region i šire. Od šefa nemačke diplomatije, koji je prethodno obavestio ključne evropske partnere i Vašington o svojoj poseti Jemenu, očekivalo se da prenese poruku da evropski i arapski partneri teže stabilnoj vladi u Sani.

Ekstremističke akcije u Jemenu našle su se u centru pažnje svetske javnosti nakon što je visoki jemenski zvaničnik rekao da je Umar Faruk Abdulmutalab, Nigerijac koji je navodno pokušao da bombom raznese američki avion, proveo neko vreme u zemlji sa ekstremistima Al Kaide. London i Vašington su objavili planove da će finansirati antiterorističku politiku u zemlji, ali je predsednik SAD Barak Obama naglasio da „nema nameru“ da šalje američke trupe u Jemen ili Somaliju, zemlje koje vode borbu protiv islamističkih pobunjenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari