Započeo štrajk glađu jer mu je Poreska administracija Kosova oduzela više od 310.000 evra 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Bivši vlasnik kablovskog operatora Lika d.o.o. iz Zvečana Žarko Derikravić započeo je najavljeni štrajk glađu, tvrdeći da mu je Poreska administracija Kosova pre dve godine oduzela više od 310.000 evra na nezakonit način, što ta institucija demantuje, javlja danas KoSSev.

Derikravić, koji je 12. februara počeo štrajk glađu, bivši je vlasnik kompanije Lika d.o.o. koja je poslovala od 2013. do 10. decembra 2019. godine, kada je potpisan ugovor o prenosu sto odsto vlasništva na firmu MTS d.o.o. za 1,2 miliona evra.

Prema navodima Derikravića, Poreska administracija Kosova mu je 6. aprila 2022. godine, navodno bez bilo kakvog pisanog obaveštenja, povukla novac sa žiro računa, uračunala porez na dodatu vrednost (PDV) i kapitalnu dobit u iznosu od 313.000 evra, a tek nakon dva meseca ga obavestila o tome.

Derikravić i njegov zastupnik Haljilj Voca tvrde da je novac povučen sa računa nelegalno, navodeći da je prodaja deonica finansijska transakcija koja je oslobođena PDV-a, te da je Poreska administracija u njegovom slučaju izvršila krivično delo.

Derikravić je najpre krajem januara najavio štrajk glađu ispred Poreske administracije u južnom delu Kosovske Mitrovice, zahtevajući sastanak s direktorom te institucije Besimom Haljiljajem, koji je u međuvremenu i održan, a ponovljeno mu je da je uzimanje novca na konto PDV-a izvršeno u skladu sa zakonom.

Derikravić je tada odustao od štrajka glađu, ali je i dalje uveren da je u njegovom slučaju prekršen zakon, a sumnja i da ga diskriminišu po etničkoj osnovi.

O započetom štrajku glađu obavestio je Poresku administraciju Kosova, ambasade članice Kvinte, medije na Kosovu, kosovskog ombudsmana, ali i Vladu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari