“Zaposleni iz BIA koji je dostavio moju fotografiju je jos na slobodi”: Pravna bitka komercijaliste koji se zove isto kao vođa škaljarskog klana 1Foto: BIRN

Pravna bitka Igora Vukotića, komercijaliste iz Zemuna, koji već godinama pokušava da dokaže da nije visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana nastavlja se i dalje.

Pored prošlogodišnje odluke Saveta za štampu da je list Blic povredio kodeks novinara objavljujući njegovu fotografiju u serijalu o vođama najvećih kriminalnih grupa u regionu, Vukotić je pre mesec i po dana dobio i presudu Višeg suda u Beogradu kojom se istom dnevnom listu nalaže da mu plate naknadu nematerijalne štete za povredu ugleda i časti.

Ipak, Vukotić se i dalje ne oseća bezbednim, niti smatra da je pravda zadovoljena.

– Ja sam dobio presudu i novčanu naknadu, ali greška nije ispravljena. Blic jeste na nekoj 16 ili 17 stranici objavio da je izgubio proces, ali oni su tu naveli moje novo ime, bez objašnjenja zbog čega su izgubili spor, kaže Vukotić.

On je sudski postupak pokrenuo protiv Blica nakon što su oni, krajem 2020. godine objavili seriju tekstova o pripadnicima kavačkog i škaljarskog klana. Uz tekstove išla je ilustracija organizacione šeme klanova, sa sve fotografijama vođa obe kriminalne grupe. Ispod imena Igora Vukotića, jednog od vođa škaljarskog klana Blic je objavio fotografiju Igora Vukotića, komercijaliste iz Zemuna.

On je i pre toga imao niz problema zbog činjenice da deli ime i prezime sa vođom škaljaraca zbog čega se odlučio da zakonski promeni ime.

Lični opis, međutim, nije mogao da promeni.

Imajući u vidu da je fotografija koju je objavio Blic, biometrijska fotografija kakva se nalazi u ličnim dokumentima, Vukotić je sumnjao da je neko u policiji nju dostavio novinarima. Ipak, tokom sudskog postupka otkriven je zanimljiv detalj. Naime, tokom saslušanja, autorka teksta je potvrdila da je sve podatke, pa i fotografiju, dobila iz Bezbednosno-informativne agencije i da autentičnost iste nije proveravala.

Do istog zaključka je došao i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnost koji je sproveo kontrolu nakon što su mediji prvi put pisali o ovom slučaju.  Njega su iz MUP-a obavestili da se navedena fotografija nalazi u Jedinstvenom informacionom sistemu kojem je moguće pristupiti preko aplikacije Primarni ID. Pristup ovoj aplikaciji imaju isključivo policijski službenici i službenici BIA.

Ali, postoji jedna bitna razlika – kartice na osnovu kojih se pristupa aplikaciji u policiji su personalizovane, dok u BIA nisu. Sektor unutrašnje kontrole MUP-a je utvrdio da je Vukotićevim podacima pristupano tri puta u toku decembra 2020. godine, neposredno pre objavljivanje tekstova u Blicu. I sva tri puta je pristupano preko nepersonalizovane kartice.

Nakon ovih saznanja, Poverenik je podneo krivičnu prijavu Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu, sumnjičeći N.N. lice iz MUP-a ili BIA za krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka. Prijavu slične sadržine podneo je i sam Vukotić.

– Već duže od godinu dana nisam iz tužilaštva dobio nikakvu povratnu informaciju da se po prijavama uopšte postupa. Iskreno, bio bih veoma iznenađen da čujem da je ostvaren neki pomak u istrazi, pošto je objektivno potrebno 30 sekundi da BIA utvrdi ko je pristupio podacima. Te kartice jesu nepersonalizovane, ali se zna ko koristi koju karticu. Bojim se da je ideja da se ide ka zastarevanju krivčnog gonjenja, kaže Vukotić.

Kako ističe, dok god je osoba iz BIA koja je dostavila njegovu fotografiju van domašaja istražnih organa ne može da se oseća bezbednim.

– Osećam se strašno nebezbedno. To lice koje je dostavilo moju fotograiju i dalje je na slobodi, ona i dalje radi. Najzad, tu je i dalje ta okolnost da sam ja imenovan kao visoki pripadnik škaljarskog klana. Kako da se osećam kada svi mediji uporno objavljuju da Radoje Zvicer, dok god je na slobodi, predstavlja pretnju po predsednika Vučića? Pritom, jasno je da bi Zvicer, vođa kavačkog klana, radije ubio Jovana i Igora Vukotića, vođe škaljarskog klana nego predsednika Vučića. Da ne spominjem da Vučić, za razliku od mene, ima obezbeđenje, ističe Vukotić.

Vukotić je nakon objavljivanja fotografije u Blicu, podneo zahtev da mu se dodeli obezbeđenje, ali je ocenjeno da za tako nečim nema osnova.

Potom je na nezvaničan savet policijskih službenika podneo zahtev da mu se omogući držanje oružja, kako bi bio u stanju sebe da zaštiti.

Ipak, ovaj zahtev je najpre odbacio načelnik Policijske stanice Zemun Ljubo Puzović pod obrazloženjem da ne postoji opravdani razlog, da bi istu odluku donela i načelnika Odeljenja za upravne poslove Valentina Vulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari