Zaposleni u Službi hitne pomoći u Leskovcu ne primaju kovid dodatak 1Leskovac Foto: Wikipedia/Vladimir Bogdanović

Oko 60 lekara, medicinskih sestara i tehničara u hitnoj službi Doma zdravlja u Leskovcu već dve godine ne dobijaju kovid dodatak, iako su najčešće prvi u kontaktu sa obolelima, rade u crvenoj zoni.

„Svi smo nezadovoljni, svi se bunimo, bili su i razgovori sa direktorom, ali s obzirom da nisam prisustvovao, ne znam šta im je rečeno. Samo znam da nema vozača koji se nije zarazio koronom, a neki od nas su veoma loše prošli i po šest meseci bili na bolovanju“, kazao je jedan od vozača iz Hitne pomoći.

U Pančevu u hitnoj pomoći primaju dodatak od 30 odsto, od lekara preko sestara, vozača, do magacionera, svi koji imaju dodir sa pacijentima.

Visina kovid dodatka je 10 odsto od osnovne plate, a njegov iznos za lekare je „ogroman“, nije mali ni za sestre i tehničare, a za vozače je minimalan – oko 3.000 dinara na mesečnom nivou zato što vozači primaju minimalac.

„U drugim gradovima vozači hitne pomoći primaju kovid dodatak. Primaju u Nišu, Beogradu, Lebanu, Vlasotincu. Leskovac je kao izolovano ostrvo. Neki vozači u drugim opštinama i gradovima primaju i 20 i 30 odsto tog dodatka“, objasnio je sagovornik koji zahteva anonimnost.

Po njegovim rečima, nelogočino je odbijanje rukovodstva da isplati kovid dodatak jer se i hitna pomoć nalazi u crvenoj zoni, i taj znak još stoji u hitnoj službi, dodao je on.

Za razliku od njih, ističe, ostale službe primaju kovid dodadatak u Domu zdravlja, pa čak, tvrdi, i administracija.

Direktor Doma zdravlja Leskovac Slaviša Božić kazao je da kovid dodatak nije u kovid sistemu, kao ni zaposleni u urgetnom centru bolnice, ni internisti.

„Hitne službe primaju samo one koje su u kovid sistemu, naša nije. Dom zdravlja, inače nije više u kovid sistemu, već u zelenoj zoni i više ne primaju kovid dodatak, a to da su službenici primali dodatak su besmislice“, naglasio je Božić.

I u RFZO objašnjavaju da je kovid dodatak vezan samo za one koji rade u kovid ambulantama, kovid bolnicama, odnosno za one koji se staraju o kovid pacijentima.

„Ono u šta sam siguran to je da hitna služba ne spada u tu grupu. U Lebanu i Vlasotincu primaju jer su vozači vezani za kovid ambulante“, objasnio je sagovornik.

Ipak, kako je kazao, i sam zna da u mnogim gradovima zaposleni u hitnoj pomoći primaju ovaj dodatak.

„Sve zavisi od uprave Doma zdravlja. To nisu neke velike pare i ja mislim da država ne bi pravila problem“, kazao je on.

Inače, Vlada Srbije donela je uredbu o kovid dodatku i onima koji mogu da ga primaju.

Ta uredba stupila je na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primenjuje se od 1. aprila 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari