Zastave "Stop femicidu" podignute na zgradama institucija u Beogradu (FOTO) 1Foto: FemPlatz

Zastave „Stop Femicidu“ danas su podignute na zgradama Zaštitnika građana, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Kuće ljudskih prava i ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Beogradu. Zastave su podignute  u okviru kampanje #kojajesledeća, koju organizuje FemPlatz, a čiji je cilj da se formira nezavisno telo za borbu protiv femicida.

– U tradiciji naših naroda je zaštita najslabijih, kao što se smatra najtežom povredom moralnih i tradicionalnih vrednosti nasilje i ubistvo najslabijih. Femicid kao  oblik ovakvog ponašanja je u potpunosti mimo tradicionalnih vrednosti našeg naroda i mora biti, kako zakonski sankcionisano, tako i osuđeno od strane svih građana, bez obzira na pol, nacionalnu i versku pripadnost, izjavio je Zoran Pašalić, Zaštitnik građana.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, navela je da nijedan zakon, inicijativa ili preporuka ne mogu stati na put femicidu ali u da je krajnje vreme da se prekine sa praksom da ubijene žene brojimo u medijima.

– Država mora voditi zvaničnu statistiku koja će omogućiti uvid, analizu ali i utrvđivanje odgovornosti u svim slučajevima femicida. Zato podržavam inicijativu uspostaviljanje mehanizma za praćenje femicida, koji treba da bude efikasan, formiran što pre i sa dovoljno kapaciteta. Takođe je važno stvoriti društvenu klimu u kojoj žena nije kriva ni za šata već je kriv nasilnik. Sve osale aktivnosti zahtevaju više vremena, mnogo više posvećenosti svih državnih organa ali i celog društva, što nas ne opravdava da u bilo čemu kasnimo, izjavila je Janković.

Milana Rikanović, direktorka Un Women Srbija, istakla je da je obaveza i dužnost civilnog sektora da ukazuje nadležnim institucijama na svako rešenje i prostor u kojem može doći do promene.

– Od početka ove godine, a mi smo tek u 9. nedelji 2023, u Srbiji su muškarci ubili 8 žena, dakle desilo se 8 femicida. Ovaj podatak se proteklih dana često isticao, međutim čini se da nije dovoljno svaki dan pominjati da je skoro svaki od ovih femicida mogao biti sprečen. Statistike su poražavajuće i govore da su osam od deset žena u Srbiji ubili njihovi partneri ili drugi članovi porodice dakle ispostavlja se da je dom i dalje najnesigurnije mesto za žene, izjavila je Rikanović.

Dragoslava Barzut iz Građanskih Inicijativa ukazala je da je obaveza civilnog sektora da ukazuje nadležnim institucijama na svako rešenje.

– Naša je obaveza i dužnost da kao civilni sektor ukazujemo nadležnim institucijama na svako rešenje i prostor u kojem može doći do promene. Uspostavljanje tela za praćenje femicida nemali je prostor upravo za suštinski korak ka većoj zaštiti i bezbednosti žena jer borba protiv femicida mora biti sistemska izjavila je Barzut.

Dr Kosana Beker, programska direktorka FemPlatz-a, objasnila je da je modela za uspostavljenje tela za praćenje femicida u Srbiji zasnovan i na primerima sličnih nezavisnih tela u Hrvatskoj i Gruziji, ali je i prilagođen nacionalnom kontekstu.

– Kampanjom Koja je sledeća, tražimo uspostavljanje ovog tela, čime će se obezbediti prikupljanje podataka o femicidima koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja“, dodala je dr Beker.

Kampanju #KojaJeSledeća, sa ciljem da se formira nezavisno telo za borbu protiv femicida, u skladu sa inicijativom FemPlatz-a, podržalo je preko 70 organizacija civilnog društva, međunarodne organizacije i brojne javne ličnosti. Tokom marta, bilbordi u centru Beograda, podsetiće građane da je skoro svaki femicid mogao da bude sprečen. Osam od 10 žena u Srbiji ubili su njihovi partneri ili drugi članovi porodice. Nasilje prema ženama je najrasprostranjeniji oblik kršenja prava žena u svetu, a femicid je najekstremniji oblik nasilja prema ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari