Ekonomska kriza imala je poseban uticaj na novinarstvo u Evropi, ne samo zbog velikog broja novinara koji su izgubili posao, već i zbog toga što je kvalitet tekstova opao – rekao je Paolo Maganjoti, predsednik Evropske asocijacije novinara (EJA), na 47. kongresu EJA održanom proteklog vikenda u Insbruku.

Kako je objasnio, u istraživačko novinarstvo treba ulagati, a sve je manje kompanija koje plaćaju reklamni prostor.

– Tiraži opadaju, a kako bi privukli što veći broj čitalaca, tekstovi u novinama se baziraju na senzacionalizmu. Najveći broj tekstova u štampanim medijima u vezi je sa poznatim ličnostima i rijaliti šou programima – zaključio je Maganjoti.

Na kongresu, na kojem su prisustvovali predstavnici Danasa kao jedine medijske kuće iz Srbije, Bojan Brezigar, član Asocijacije dnevnih listova na manjinskim jezicima (MIDAS), ukazao je na probleme novina na jezicima manjina. On je istakao da im je neophodna veća finansijska pomoć država, jer nisu konkurentne na tržištu i podsetio da 45 miliona ljudi u EU govori jezikom koji ne spada u zvaničan državni.

Hervig van Šta, predsednik skupštine austrijske pokrajine Tirol, istakao je da je neophodno da u Evropskom parlamentu budu zastupljeni i predstavnici regija, jer bi „na taj način najbolje bili zastupljeni interesi svih stanovnika jedne države“.

Na pitanje kakav je njegov stav o viznoj liberalizaciji Srbije, Van Šta je rekao da se raduje otvaranju granica sa državama Balkana jer je to „jedini način da se na tom prostoru uspostavi trajni mir“, uz opasku da, sa druge strane, „Evropa mora da osigura svoju bezbednosti pre ukidanja viza“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari