Zaštitnik građana: Deca iz osetljivih grupa i dalje u rizku od kršenja prava 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas da je položaj dece u Srbiji poboljšan u odnosu na prethodne godine, ali da su i dalje u riziku od kršenja prava deca iz osetljivih društvenih grupa.

On je u saopštenju povodom 1. juna – Međunarodnog dana deteta naglasio da se njihova zaštita može unaprediti koordinisanom saradnjom svih društvenih činilaca.

„Deca sa invaliditetom, deca pripadnici LGBT zajednice, romska deca, deca migranti i ona koja su bez pratnje došla u našu zemlju, kao i deca koja žive i rade na ulici su i dalje u riziku od raznih zloupotreba kojima se krše njihova prava“, izjavio je Pašalić.

Istakao je da porodica, rođaci, nastavnici, a posebno nadležni moraju da ulože dodatne napore da deca iz osetljivih kategorija mogu da uživaju sva prava koja im pripadaju.

Smatra da je neophodno i da efikasno i koordinisano reaguju ukoliko dođe do kršenja njihovih prava.

Sektor Zaštitnika građana za prava deteta započeo je trodnevnu obuku članova Panela mladih savetnika za sprovođenje istraživanja o vršnjačkom nasilju u školama i nad marginalizovanim grupama.

Mladi panelisti će o tome sprovesti istraživanje u svojim školama a Zaštitnik građana će izraditi poseban izveštaj.

Obuka se održava uz podršku EU i Saveta Evrope, navodi se u saopštenju.

Zamenica zaštitnika građana Jelena Stojanović rekla je na početku obuke da je važno prepoznati i pribeležiti sve oblike vršnjačkog nasilja.

Dodala je da će rezultati biti upoređeni sa podacima dobijenim iz istraživanja Zaštitnika građana koje je urađeno pre deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari