Zaštitnik građana: Ključne prepreke u procesu integracije Roma još nisu otklonjene 1Zoran Pašalić Foto: Beta/Milan Obradović

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je 8. april, Svetski dan Roma i istovremeno pozivao sve građane da ne dozvole da pod pritiskom globalne ekonomske krize i rastuće apatije solidarnost među ljudima iščezne.

Takođe je apelovao da obrate pažnju na potrebe drugih, a ranjivim društvenim grupama, među njima i romskoj zajednici, pruže efikasnu i delotvornu podršku. Pašalić je ukazao na to da su Romi i dalje najviše diskriminisana i marginalizovana društvena grupa, iako su najbrojnija manjinska zajednica u Evropi.

Kako se navodi u saopštenju zaštitnika građana, Romkinje spadaju u najugroženije društvene kategorije. Udaju se u ranom uzrastu, očekuju ih višestruke trudnoće u kratkom vremenskom periodu, finansijska i druga zavisnost od partnera ili starijih članova porodice, kao i visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Druga najugroženija grupa su deca Romi, čiji celokupan razvoj u siromaštvu i neformalnim naseljima nosi sa sobom mnoge rizike.

„Postoje sistemski problemi sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju. Uprkos tome što je država preduzela niz mera i aktivnosti u oblasti obrazovanja, zdravstva i dobijanja ličnih dokumenata, kvalitet života te zajednice se nije u velikoj meri poboljšao“, upozorio je zaštitnik građana i dodao da pristupačnije školstvo, redovna zdravstvena zaštita, suzbijanje siromaštva kroz olakšano zapošljavanje su ciljevi kojima treba da težimo.

On je dodao da postignuti rezultati na unapređenju položaja Roma nisu otklonili ključne prepreke u procesu njihove integracije, zato i dalje treba insistirati na celovitoj podršci romskoj nacionalnoj manjini.

„Moramo pokazati spremnost kada je u pitanju rešavanje kompleksnih problema te zajednice. Zaštitnik građana u svom mandatu ima nadležnost za zaštitu prava nacionalnih manjina i proteklu godinu obeležio je nizom aktivnosti preduzetih u cilju osnaživanja i unapređenja položaja Roma, koje su navedene i u redovnom godišnjem izveštaju institucije“, naglasio je Pašalić.

Zaštitnik građana će, kako je najavio takođe pratiti kako se sprovode mere nove Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2022-2030. godine, koju je Vlada RS usvojila 3. februara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari