Zaštitnik građana kontroliše MUP i dva centra za socijalni rad zbog sumnje na trgovinu ljudima 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je, na osnovu informacija iz medija da postoji sumnja da je devojka iz Niša bila žrtve trgovine ljudima, kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada centara za socijalni rad u Aleksincu i Smederevskoj Palanci i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

„Iz medija Zaštitnik građana je saznao da je bračni par iz Aleksinca osumnjičen da je zajedno sa dvoje rođaka namamio devojku iz Niša da im čuva šestoro dece, da su je primoravali da se bavi prostitucijom i da su je posle određenog vremena prodali radi udaje u selo kod Smederevske Palanke. Osumnjičenima je određen pritvor, a šestoro dece je smešteno u hraniteljske porodice“, navedeno je u saopštenju.

Zaštitnik građana traži od CSR u Aleksincu da ga u roku od 15 dana izvesti da li je porodica osumnjičenog bračnog para na evidenciji tog centra, koje aktivnosti su preduzete u prethodnom periodu i koje mere su preduzete radi zaštite prava i najboljih interesa šestoro dece iz ove porodice.

Od CSR u Smederevskoj Palanci Zaštitnik građana traži da ga u istom roku izvesti o aktivnostima koje su preduzete radi pružanja pomoći devojci za koju se sumnja da je bila žrtva trgovine ljudima, koja je primorana da se uda u selo blizu Smederevske Palanke.

MUP treba da obavesti Zaštitnika građana u roku od 15 dana o preduzetim aktivnostima u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari