Zaštitnik građana: Obezbediti sistemsku zaštitu za LGBT osobe 1Foto: Kabinet Zaštitnika građana

Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović razvila je zastave duginih boja na zgradi ove institucije povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT), u znak podrške građanima drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

„Institucija na čijem sam čelu već godinama radi na obezbeđivanju sistemske zaštite LGBTI osoba koje se u Republici Srbiji i dalje susreću sa pretnjama i napadima. Već nekoliko godina se zalažem za izmene postojećih i usvajanje novih propisa kojima bi se obezbedilo da pripadnici ove zajednice uživaju u potpunosti svoja prava“, izjavio je ovim povodom Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je podsetio da je u decembru 2020. godine zatražio od Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da što pre izradi nacrte zakona o uređenju istopolnih zajednica, kao i da pravno uredi posledice prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta.

„Prethodno sam u junu prošle godine ukazao na potrebu izmene Krivičnog zakonika kako bi se krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirala kao dela rasizma i netolerancije“, naveo je Pašalić i dodao da su neophodne i izmene Zakona o policiji u cilju zabrane diskriminacije i na osnovu seksualne orijentacije.

Takođe, potrebno je izmeniti i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi se LGBTI osobe uvrstile u kategoriju korisnika u osetljivom položaju, kao i Zakon o udžbenicima koji bi sadržao eksplicitnu zabranu sadržaja kojima se podstiče formiranje predrasuda i stereotipa, naveo je Zaštitnik građana.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT) se obeležava u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari