Zaštitnik građana: Postaviti video-nadzor u Kazneno-popravnom zavodu Niš 1Foto Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Služba za obezbeđenje

Zaštitnik građana je, nakon kontrolne posete niškom Kazneno-popravnom zavodu (KPZ), uputio preporuku da se u svim prostorijama za zadržavanje uhapšenih osoba do 48 sati obezbedi video-nadzor i njegovo funkcionisanje, prenose danas Južne vesti.

Takva preporuka Zavodu je data i 2021. godine, ali očigledno nije ispoštovana.

Kako se navodi u izveštaju zaštitnika, u KPZ Niš postoji pet prostorija za zadržavanje osoba do 48 sati, a
nalaze se u prizemlju pritvorske jedinice.

Samo u jednoj od njih je video nadzor u funkciji, u tri prostorije su kamere oštećene i ne rade, a u jednoj video nadzor ne postoji.

Imajući u vidu da se prostorije za zadržavanje u KPZ Niš nalaze predaleko od kućice u kojoj boravi policijski službenik koji je zadužen za bezbednost lica tokom zadržavanja, od velikog je značaja da sistem video nadzora uvek bude u funkciji, zbog čega Nacionalni preventivni mehanizam ponovo upućuje preporuku KPZ Niš, navodi se u izveštaju.

U saopštenju zaštitnika stoji da se Uprava za izvršenje krivičnih sankcija izjasnila po preporuci i da je „tom zavodu naloženo da preduzme sve aktivnosti sa ciljem da se u svim prostorijama za zadržavanje obezbedi video nadzor, kao i njegovo funkcionisanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari