Zaštitnik građana povodom Međunarodnog dana dece: Deca da budu svesna svojih parava ali i obaveza 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je, povodom 1.juna – Međunarodnog dana dece, da deca treba da budu svesna svojih prava ali i obaveza.

„Tragični događaj u osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’, od kojeg ni kao društvo ni kao pojedinci još nismo počeli da se oporavljamo, pokazao je da deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Istovremeno, moraju biti osnažena da postanu svesna i svojih obaveza i prava koja drugi imaju u društvu“, rekao je Pašalić.

Upozorio da su deca u modernom društvu izložena brojnim i različitim uticajima i opasnostima.

„Granica dečijih prava je tamo gde počinju dečije obaveze i obrnuto, stoga akcenat mora biti stavljen na vaspitanje, odnosno na ulogu roditelja i ulogu škole“, naveo je Pašalić.

Međunarodni dan dece – 1. jun proglašen je 1925. godine u Ženevi na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece. Zvanično je usvojen u međunarodnoj zajednici 1950. godine i od tada se obeležava u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari