Zaštitnik građana: Rešen problem građanke koja je na ostvarivanje prava čekala sedam meseci 1Foto: Nacionalna služba za zapošljavanje (arhiva)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe danas u saopštenju da je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Nacionalne službe za zapošljavanje i da je, „koristeći svoja ovlašćenja, u najkraćem mogućem roku zaštitio prava gospođe G.M. iz Beograda, koja je pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti čekala sedam meseci“.

Postupajući po sopstvenoj inicijativi, na osnovu informacija iz sredstava javnog informisanja, Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana je stupilo u kontakt sa filijalom Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje, navodi se u saopštenju.

Od nje je zatraženo da, u skladu sa odredbama Zakona o Zaštitniku građana, dostavi izjašnjenje o nepostupanju po zahtevu stranke više od sedam meseci od kada je podnela zahtev 20. septembra 2018. godine.

U saopštenju se dodaje da je o „teškoj situaciji sa kojom se suočila gospođa G.M. obavešteno i nadležno odeljenje Gradskog centra za socijalni rad Beograd“. Ono je, postupajući po informacijama Zaštitnika građana, već narednog dana, 28. marta 2019. godine, održalo sastanak sa „gospođom G.M. i tom prilikom su je uputili o pravima iz socijalne zaštite koja može ostvariti.

Zaštitnik građana želi da se problemi građana rešavaju u najkraćem mogućem roku, uspostavljanjem kriterijuma koje će prihvatiti sve institucije da bih ih rešavale odmah. Nacionalna služba za zapošljavanje je 1. aprila 2019. godine obavestila Zaštitnika da je 28. marta 2019. godine, samo dan pošto je pokrenuo postupak kontrole, donela rešenje kojim je G.M. priznato pravo na koje je čekala sedam meseci.

Zaštitnik građana podseća da Zakon predviđa da osiguranici, kojima prestane radni odnos kod poslodavca iz razloga koji se ne mogu pripisati njima u krivicu, imaju pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Korisnik novčane naknade na taj način dobija priliku da finansijski premosti vremenski period u kome se nalazi van radnog odnosa, kao i podstrek da nađe odgovarajuće zaposlenje radi poboljšanja svog materijalnog položaja, navodi se na kraju saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari