Zaštitnik građana saopštio da je dežurstvo učenika u školama protivzakonito 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Zaštitnik građana saopštio je danas da dežurstvo učenika za vreme nastave u školama nije po zakonu i da škole mogu da rasporede zaposlene da dežuraju, ali ne i učenike.

Praksa učeničkih dežurstava je preispitana nakon tragičnog događaja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ 3.maja ove godine, kada su među ubijenima bile i učenice koje su tog dana dežurale u holu škole, saopštio je zaštitnik.

„Postupajući po zahtevu Zaštitnika građana Ministarstvo je dostavilo Uputstvo za izradu akta kojim ustanove obrazovanja i vaspitanja propisuje mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenika, koji je usvojen krajem maja prošle godine. U tom uputstvu nigde se ne pominje dežurstvo učenika, što znači da u navedenim ustanovama nije moguće uvesti dežurstvo učenika za vreme nastave“, piše u saopštenju.

Zaštitnik dodaje da je tragičan događaj trećeg maja pokazao da praksa u nekim školama i dalje predviđa dežurstvo učenika.

„Stoga je Zaštitnik građana zatražio da Ministarstvo preko nadležnih školskih uprava obavesti sve škole da dežurstvo učenika u toku nastave nije dozvoljeno i da je nezakonito, a da one ustanove koje to imaju, odmah prekinu sa tim“, navedeno je iz službe Zaštitnika, uz informaciju da je ministarstvo svim direktorima škola prosledilo akt u kojem je ukazano da ustanova utvrđuje raspored dežurstva zaposlenih, ali ne i učenika, koje upravo zaposleni i treba da zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari