Zaštitnik građana: Seksualna eksploatacija dece na društvenim mrežama u porastu, institucije da povećaju napore za suzbijanje 1 FoNet/Milica Vučković

Evropski dan zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja koji danas obeležavamo je prilika da dodatno podignemo svest o važnosti sprečavanja svake vrste nasilja nad decom, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

„To ujedno prilika da sagledamo probleme i izazove koji su pred nama. Seksualna eksploatacija dece na društvenim mrežama je u porastu, čemu pogoduje nizak rizik od otkrivanja počinioca. Takođe, digitalna neupućenost odraslih u internet-aktivnosti dece doprinosi većoj dostupnosti i izloženosti dece“, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je naglasio da je veoma važno da podignemo svest o tome da se ovaj težak oblik krivičnog dela dešava u našem bliskom okruženju, ali i da utičemo na relevantne institucije da povećaju svoje napore u njegovom suzbijanju, kao i unapređenju sveobuhvatne zaštite dece.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić juče se sastao sa ministarkom za brigu o porodici i demografiju Darijom Kisić kako bi se razgovaralo o potrebi izmena Porodičnog zakona, kojima bi se dodatno unapredio položaj i zaštita dece u Republici Srbiji, a time i zaštita dece od sve vrste iskorišćavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.