Zaštitnik građana: Zakon da obezbedi ista prava vrhunskim sportistima sa invaliditetom sluha 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Zaštitnik građana pozvao je Ministarstvo sporta da se izmenama Zakona o sportu vrhunskim sportistima sa invaliditetom sluha obezbede ista prava koja imaju sportisti bez invaliditeta i sportisti sa drugim oblicima invaliditeta – nacionalna priznanja, novčane nagrade za ostvarene vrhunske rezultate na takmičenjima i nacionalna penzija.

„Vrhunski sportisti sa invaliditetom sluha donose medalje sa najvećih sportskih takmičenja kao što su Olimpijske igre gluvih, svetska i evropska prvenstva gluvih, ali važećim Zakonom o sportu nisu tretirani kao sportisti bez invaliditeta i sportisti sa drugim oblicima invaliditeta“, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana je postupajući na osnovu obraćanja građanina utvrdio da je potrebno izmeniti i dopuniti Zakon o sportu tako da se odnosi i na sportiste sa invaliditetom sluha, članove Sportskog saveza gluvih Srbije i Olimpijskog komiteta gluvih Srbije, koji nisu prepoznati u odredbama važećeg zakona.

Zbog neprepoznavanja u Zakonu o sportu, vrhunski sportisti sa invaliditetom sluha su uskraćeni za nacionalna priznanja, novčane nagrade za ostvarene vrhunske rezultate na takmičenjima, kao i za nacionalnu penziju nakon navršene 40. godine života, u odnosu na sportiste bez invaliditeta i sportiste sa drugim oblicima invaliditeta.

„S obzirom da se odredbe Zakona o sportu kojima je regulisan položaj, prava i obaveze paraolimpijaca ne odnose na sportiste sa invaliditetom sluha, Zaštitnik građana smatra da je izmenama i dopunama Zakona o sportu neophodno urediti njihov položaj i zaštiti prava na isti način i u istom obimu kao što su zaštićena prava ostalih sportista i paraolimpijaca“, ocenio je zaštitnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari