Zaštitnik: Izmeniti Sudski poslovnik radi zaštite identiteta deteta žrtve krivičnog dela 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik građana zatražio je danas od Ministarstva pravde da izmeni Sudski poslovnik tako da se javnosti ne mogu dostavljati informacije koje na neposredan ili posredan način čine prepoznatljivim identitet deteta, posebno kada su u pitanju deca žrtve krivičnih dela.

„Sudovi bi ovu obavezu izvršili na taj način što prilikom obaveštavanja javnosti o radu sudova ne bi objavljivali lične podatke o detetu, žrtvi krivičnog dela, kao i druge podatke koji bi mogli da dete učine prepoznatljivim i izlože ga dodatnoj traumatizaciji”, saopštio je zaštitnik.

Zaštitnik građana je u septembru 2020. godine po sopstvenoj inicijativi posle saznanja da su mediji objavili detalje presude za obljubu deteta preuzete iz saopštenja Višeg suda u Novom Sadu, pokrenuo postupak kontrole Ministarstva pravde, sa zahtevom da obavi nadzor nad radom uprave tog suda.

Predsednik Višeg suda u Novom Sadu je naveo da je saopštenje dato upravo u funkciji zaštite oštećenog deteta, ali i svih potencijalnih maloletnih žrtava krivičnih dela, na način da se pošalje jasna poruka o strogom kažnjavanju svih koji su povredili prava dece na najteži način.

Zaštitnik građana je cenio da to saopštenje nije u potpunosti zaštitilo identitet deteta jer su u njemu navedeni podaci iz porodičnog života, a zatim su opisane radnje izvršenja krivičnih dela i time je maloletna žrtva nasilja izložena sekundarnoj viktimizaciji jer je saopštenje objavljeno u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari