Zaštitnik: Nadležni organi da hitno isprave propuste prema porodilji 1Zoran Pašalić Foto: Beta/Milan Obradović

Zaštitnik građana saopštio je danas da je zatražio od svih nadležnih organa u oblasti zdravstvenog osiguranja da hitno isprave propuste koje su načinili prema porodilji koja je redovno uplaćivala sve doprinose.

Njoj su, kako je naveo, nepropisno promenili osnov osiguranja iz zaposlenog lica u lice koje samostalno obavlja delatnost.

Zaštitnik građana je po pritužbi porodilje pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Gradske uprave grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja čiji je pravni sledbenik Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Ova institucija je utvrdila da su nadležni organi porodilji zaposlenoj kod stranog poslodavca uskratili pravo na naknadu zarada tokom porodiljskog i odsustva sa rada zbog nege deteta iako je godinama redovno uplaćivala sve doprinose.

Kako je precizirano, glavni propust je utvrđen kod Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Zaštitnik građana zatražio je od svih kontrolisanih organa da ubuduće u svim postupcima odlučivanja o pravu na naknadu zarade trudnicama i porodiljama koje su zaposlene kod stranog poslodavca, obezbede da se status podnosioca zahteva utvrđuje na osnovu svih relevantnih podataka i priloženih dokaza, nezavisno od šifre pod kojim ih nadležni organi uprave vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari