"Zašto deca dok traje antidiverzioni pregled stoje u dvorištu, uz samu zgradu škole": Pitanje je majke đaka jedne niške škole koje muči mnoge roditelje 1Osnovna škola Dr Zotran Đinđi: Sajt grada Niša

„Vi ste genetsko djubre, ne treba da postojite“, sadržina je imejla o postavljenoj bombi u niškoj osnovnoj školi “Vožd Karađorđe”, odaslat danas u 6.26 časova na adresu škole.

Direktorka Milena Kostić pročitala ga je kod svoje kuće, listajući službenu elektronsku poštu.

Načelnik Školske uprave u Nišu Predrag Nešović kazao je novinarima da su dojave o podmetnutim bombama, sa istom pretećom sadržinom, putem mejla dobile sve niške osnovne škole, njih 36.

U niškoj Policijskoj upravi su kazali da su obavili kontradivizioni pregled svih škola i utvrdili da su sve dojave lažne.

"Zašto deca dok traje antidiverzioni pregled stoje u dvorištu, uz samu zgradu škole": Pitanje je majke đaka jedne niške škole koje muči mnoge roditelje 2
Osnovna škola Miroslav Antić: Foto Z. Miladinović/Danas

“Nije mi bilo svejedno kada sam videla imejl, sadržaj je zaista uznemirujuć”, kaže direktorka Kostić, dodajući da je o ovoj dojavi odmah obaveštena policija, kao i đaci i roditelji, preko viber grupa, tako da prva smena nije ni došla na časove.

Stigli su samo đaci koji koriste produženi boravak, ali su vraćeni kući. Nakon obavljenog pregleda, sve se vratilo u normalu, pa popodnevna smena ima časove.

Prema njenim rečima, đaci, roditelji i nastavnici “nisu se uplašili”. Nešto zbog toga što je dojava o bombi najverovatnije lažna, pa zbog toga što nije bilo vremena za paniku, te zbog toga što se u školi “radi na prevenciji”.

“Mi smo baš za danas planirali akciju u kojoj bi učenici i nastavnici ‘vežbali’ kako da reaguju u ovakvim situacijama, recimo na koja vrata i na koji način da izađu. A onda je stigao imejl. Ali, možda ćemo ovu akciju izvesti već u popodnevnoj smeni”, kaže Kostić.

Majka učenika osnovne škole “Ratko Vukičević”, međutim, kaže da u ovoj školi učenicima i roditeljima niko nije javio da je jutros stigla dojava o postavljenoj bombi, već su to saznali tek kada su deca došla na časove.

Njeno dete je nakon toga skoro tri sata bilo kod nje na poslu, a onda su preko viber grupe obavešteni da je antidiverzioni pregled završen i da mogu na časove.

“Moje dete razume šta se desilo, na vreme sam ga pripremila, odnosno objasnila da ne treba da paniči, da treba da me pozove, i slično. Imam utisak da mnogo druge dece, naročito one iz nižih razreda, nema pojma šta se dešava. Oni su danas, recimo, bili u parku ‘Čair’ i tu čekali roditelje da dođu po njih. I učiteljice su bile prilično unezverene”, kaže.

Ona kaže da su u osnovnoj školi “Car Konstantin”, recimo, učenicima i roditeljima na vreme javili da je stigla dojava o postavljenoj bombi, ali da je ona videla da učenici u školskom dvorišu čekaju da antidiverzioni pregled bude završen.

“Zanima me, najpre, kako to antidiverzioni pregled jedne škole koja ima veliku površinu može da bude završen za manje od dva sata. I zašto deca dok traje pregled stoje u dvorišu, uz samu zgradu škole? I zašto u školama ne postoji privatno obezbeđenje koje bi u ovakvim situacijama itekako moglo da bude od značaja? Mnogi roditelji ga nisu hteli je im je 200 dinara mesečno bilo previše”, kaže ona.

Sociološkinja Olivera Sašek Radulović kaže da su sve dojave koje u poslednja dva meseca stižu na imejl adrese širom Srbije frustrirajuće same po sebi i da ih nikako ih ne treba shvatiti zdravo za gotovo.

"Zašto deca dok traje antidiverzioni pregled stoje u dvorištu, uz samu zgradu škole": Pitanje je majke đaka jedne niške škole koje muči mnoge roditelje 3
Olivera Sašek Radulović: Foto Media reform centar

To su poruke za koje se nada da će biti stručno analizirane od strane eksperata, ne samo onih zaduženih za bezbednost.

“Najmanje me plaši dojava o postavljenoj bombi, mnogo više pogled na društvo i svet u celini koji se nazire kroz prateće poruke. One od pre neki dan ličile su na poruke anarhističkih grupacija, dok je ova koja je danas stigla u niške osnovne škole apsolutno nacistička, pošto pretpostavlja ‘Über alles’ i da smo svi mi ostali ‘genetsko đubre i evolutivna greška koja ne treba da postoji’“, kaže.

Ona dodaje da je potreban širi i multidisciplinarni pristup dešifrovanju ovih i ovakvih poruka.

Sve više misli da je rat u Ukrajini bio okidač da “na površinu izađu sve frustracije savremenog društva, za koje odavno tvrdi da se kreće u opasno pogrešnom pravcu”.

Prva dojava o postavljenim bombama u niškim školama bila je 18. maja, kada je takva poruka stigla gimnaziji “Bora Stanković”.

Niška policija je sutradan saopštila da je identifikovala četvoricu maloletnika koji su, kako je navela, po prethodnom dogovoru kupili SIM karticu, a potom prijavili da će eksploziv u toj školi biti aktiviran za pola sata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari