"Zašto Grad ne isplati svega desetak građana koji koče dolazak asfalta?": Nastavljaju se protesti građana niškog naselja Delijski Vis 1Jedan od protesta građana Delijskog Visa: Foto učesnik protesta

U niškom naselju Delijski Vis, čiji građani mesecima protestvuju zahtevajući asfalt i kanalizaciju, još uvek nema asfaltiranja nakon što su radovi nedavno još jednom prekinuti.

U ovom naselju kažu da im je gradonačelnica Dragana Sotirovski obećala da će sve ulice biti asfaltirane do kraja prošle godine, dok ona tvrdi da je urađeno sve ono za šta su građani svojim potpisom dali saglasnost, koja je preduslov za radove.

Sotirovski je nedavno kazala da je do sada asfaltirano svih pet ulica u kojima su svi građani dali pisanu saglasnost da se one mogu asfaltirati u skladu sa postojećim stanjem na terenu, kako bi se posao obavio brže, a Grad izbegao rizik da bude tužen.

Takav je, kazala je, bio dogovor sa građanima tog naselja, čiji je protest nazvala „političkim“.

"Zašto Grad ne isplati svega desetak građana koji koče dolazak asfalta?": Nastavljaju se protesti građana niškog naselja Delijski Vis 2
Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

„Dakle, gradonačelnica je u razgovoru sa njima rekla- dragi sugrađani, drage komšije, za sve što sa komšijama dogovorite oko rešavanja imovine i za svaku ulicu koja bude rešena mašine će doći i uraditi. Stanovnici pet ulica su našli zajednički jezik sa svojim komšijama, rešili svoju imovinu i dobili su asfalt. Tamo gde ne bude rešena imovina, odnosno ne budu dobijene pisane saglasnosti da se asfalt pravi, asfalta neće biti. I tu nema razgovora, i tu nema gradonačelnica obećala ili nije obećala“, rekla je Sotirovski na Televiziji Zona plus.

Ona je ocenila da građani blokiraju saobraćaj jer je to „jedna politička priča“.

„Pogledajte koliko među tim ljudima na protestu ima lidera opozicionih stranaka ili ljudi koji su se javno deklarisali da su u opoziciji. Opozicione stranke će uvek da nađu razlog da prave cirkus po gradu kad su bez programa, bez ideja, bez svega“, rekla je ona.

Dejan Veličković kaže za Danas da jeste asfaltirano pet ulica, ali da je potrebno uraditi još šest, kako je i obećano u razgovorima sa Gradom.

Radovi na atmosferskoj kanalizaciji, koji su im takođe obećani, nisu ni počeli, kaže.

„U našem naselju postoje ulice koje imaju asfalt, ali građani koji tu žive posle padavina imaju problem sa poplavama zbog nerešene atmosferske kanalizacije“, kaže on.

Veličković dodaje da su oni kao građani učinili sve da prikupe potpise svojih komšija, a da fali još samo desetak potpisa onih koji tu ne žive, i ne žele asfalt već novčanu naknadu za svoje parcele.

"Zašto Grad ne isplati svega desetak građana koji koče dolazak asfalta?": Nastavljaju se protesti građana niškog naselja Delijski Vis 9
Dejan Veličković: Foto M. Stanković

„Našli smo i njihove kontakte i prosledili ih i kabinetu gradonačelnice, i predsedniku opštine Palilula, i nadležnoj gradskoj upravi, kako bi ih kontaktirali i napravili dogovor o isplati, što nisu visoke cifre. Ukoliko oni budu tužili Grad, procesi će trajati dugo, i sve će skuplje da košta. A mi ćemo i dalje biti bez asfalta i kanalizacije, u 21. veku“, kaže on.

Veličković najavljuje nastavak protesta za petak 29. mart, kada će takođe blokrati saobraćaj.

Građani Delijskog Visa do sada su organizovali 20-tak protesta zbog toga što, kako su upozoravali, delovima tog naselja nekoliko decenija nedostaje asfalt, atmosferska kanalizacija i vodovod, a neki od njih pešače dva kilometra do najbliže apoteke ili bolje snabdevene prodavnice.

Oni su naglašavali da im je ugrožena bezbednost jer su im posle svake veće kiše poplavljene ulice, kuće, podrumi i dvorišta.

Asfaltiranje ulica u ovom naselju počelo je u novembru prošle godine, kada je Sotirovski obećala da će biti završeno „što je moguće ranije“, ali je do sada prekidano nekoliko puta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari