Zašto je 30. januar dan kada vranjski gurmani mogu da odahnu, a jeli su sve po redu od Božića do Savindana 1Vranjanski doručak posle Svetog Save. Foto:V.Ristić/Danas

Vranjanci poštuju praznike, a poslednji je bio obeležavanje Svetog Save, školske slave koju su ovdašnji prosvetni radnici proslavili uz posnu trpezu. Slavio se i Sveti Jovan kako dolikuje, ali, čini se, da je Vranjancima vazda najskuplja proslava Božića. Ipak, sve je prošlo, a oni su se „vratili svojim uobičajenim aktivnostima po vranjskim kafanama“.

– Proslavili smo Božić, ispratili Jovana uz pihtije, a i Sveti Sava je bio posan. Nije stvar u ceni ribe, ali mi, jednostavno, slabo konzumiramo ribu. Najviše je to bilo za Svetog Nikolu, koji je uvek posan. Vranjanci vole roštilj. Najviše ćevape, uštipke i kobasice – kaže Stojan, kuvar u jednoj vranjskoj kafani. Poručuje nam da umesto njega slikamo ono što je on ponudio „svojim prijateljima za doručak“.

I zaista, pun oval za četvoro stvarnih vranjskih gurmana. „Uvodni deo“ su nekoliko domaćih rakija. Dva tanjira pihtija sa telećim nožicama i salata od kiselog kupusa, sa krupnom tucanom crvenom paprikom. Uz roštilj domaće crveno vino.

– Do Svetog Trifuna nećemo da menjamo ni meni, a ni kafanu, a posle sve može i drugačije. Počeće polako sezonske salate, a nestaće pihtija – kažu konobar Slave.

Pokazuje nam vitrinu u kojoj je izloženo sveže meso za dašanju ponudu doručka, ali i ručka, ali i menija za „popodnevno večernje sedeljke“.

Zašto je 30. januar dan kada vranjski gurmani mogu da odahnu, a jeli su sve po redu od Božića do Savindana 2
Mušterije biratjte: Šta se nudi Vranjancima sa skare. Foto:V.Ristić/Danas

I tako je od danas u vranjskim kafanama. Kilogram ćevapa 650 dinara, bele vešalice od 900 do 1.200, svežeg svinjskog vrata 750 do hiljadu dinara, domaće kobasice 800 dinara kilogram.

Uz sve to pihtije po ceni od 250 do 300 dinara, kiseli kupus 120 dinara. „Domaćica“ kako Vranjanci tepaju ljutoj domaćoj rakiji od 60 do 80 dinara, a litar domaćeg roze vina 300 dinara.

– Sve je to isto ko i oslić u fritezi ili neka druga riba, ali roštilj je roštilj i tako je od pamtiveka u Vranju, za doručke po Svetome Savi – poručuju gosti jedne od vranjskih kafana, a slično ćete čuti i u svim ostalima, uz malu ili veću razliku u ceni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari