Da li meso postaje luksuz u ishrani: Šta pokazuju cene u mesarama u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu 1

Osnovni utisak istraživanja koje su sproveli novinari Danasa u 12 gradova je da su cene osnovnih proizvoda od mesa takve da je zaista veliko pitanje koliko prosečna porodica može da priušti ovu vrstu namirnica u svojoj ishrani.

Ne zaboravimo, meso predstavlja važan izvor biološki vrednih belančevina, gvožđa, cinka, bakra i vitamina B12. Svi navedeni sastojci nedostaju namirnicama biljnog porekla. Meso sadrži i dosta fosfora, pa se kombinuje sa namirnicama koje sadrže manje ovog minerala (recimo sa povrćem) i tako omogućuje bolja apsorpcija gvožđa i drugih minerala i oligoelemenata.

Minimalna mesečna korpa tročlane porodice, kad je u pitanju meso i proizvodi od mesa, podsetimo se, sadrži 200 grama čajne kobasice, 300 grama slanine, 300 grama jetrene paštete, 200 grama viršli, pola kilograma kobasica od svinjskog i mešanog mesa, 900 grama mortadele… Od mesečnog sledovanja mesa na spisku je samo 400 grama junetine bez kostiju, 400 grama svinjskog mesa, 1,8 kilograma pilećeg, 2,8 kilograma juneće džigerice, 200 grama suvih svinjskih rebara.

Ako pogledate aktuelne cene mesa u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu pitanje je, međutim, koliko domaćinstava može da obezbedi i ove minimalne količine, a već se najavljuju nova poskupljenja.

NOVI SAD: Drastično poskupljenje piletine

Da li meso postaje luksuz u ishrani: Šta pokazuju cene u mesarama u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu 2Poskupljenja hrane, nisu zaobišla ni Novosađane koji, kako su nam trgovci u mesarama rekli, „za isti novac, kupuju sve manje“.

Tako da, kada je u pitanju svinjsko meso, kilogram buta ili plećke bez kosti kupuju za 590 dinara, dok je cena filea oko 770, a krmenadle oko 500 dinara, za istu količinu. U pitanju je jedan od najprodavanijih artikala, a njegova je cena pretrpela najmanje promene u prethodnom periodu. U mesarama kažu da je od kraja prošle godine, svinjsko meso poskupelo za oko 50 dinara u proseku.

Cena junetine po kliogramu kreće se oko 1000 dinara, koji dinar manje ili više, dok se za kvalitetniji komad mesa, odnosno biftek, mora izdvojiti čak 2.500 dinara. Mesari su nam rekli da je ta vrsta mesa u poslednja dva meseca poskupela za oko 150 dinara.

Teletina je još skuplja. Za kilogram buta, plećke ili vrata bez kosti, iz novčanika će „nestati“ oko 1450 dinara. Nešto jeftinija varijanta je teleći kotlet, čija se cena kreće oko 1160 dinara, za kilogram.

U poslednjih nekoliko meseci, piletina je drastično poskupela. U novosadskim mesarama celo pile, po kilogramu, je oko 360 dinara. Jeftinija varijanta je da uzimate pileća krilca za 250 dinara. Duplo skuplje je belo meso sa kostima, za koje morate izdovjiti 500 dinara, a od toga je za još 200 dinara skuplji pileći file. Batak i karabatak sa kostima je nešto više od 400 dinara.

Da li meso postaje luksuz u ishrani: Šta pokazuju cene u mesarama u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu 3Neoblikovano, ili oblikovano u ćevape ili pljeskavice, cena roštilj mesa je nešto manja od 700 dinara u novosadskim mesarama, dok je ćuretina, koju ne možete naći u svim mesarama u gradu, oko 1160 dinara, za kilogram filea. Prasetina je 530 dinara, a za kilogram jagnjetine trebaće vam jedna „crvena“.

Cena mlevenog mesa, da li junećeg ili svinjskog, kreće se isto kao i cena u komadu, kao i od toga koji deo želite da sameljete. Za mešano mleveno meso, pola-pola, potrebno vam je oko 790 dinara.

Cena svinjske masti skočila je drastično. U mesarama su nam poručili da je taj, veoma tražen artikal, do pre tri meseca bio za 40 dinara jeftiniji. Danas košta oko 170-180 dinara za kilogram.

JAGODINA: Skuplje meso, teletine gotovo nigde

Cena svinjskog buta bez kostiju je 579 dinara, plećka košta 569, file 619, a krmenadla 499 dinara. Ovo meso je, kažu prodavci, ujedno i najprodavanije.

Kada je reč o junetini, but je 969 dinara, plećka 995, vrat 974, a biftek košta 735 dinara. Teleći but je pak skuplji, pa za njega treba izdvojiti 1399 dinara.

Da li meso postaje luksuz u ishrani: Šta pokazuju cene u mesarama u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu 4Pileći trup košta 400, grudi 689, bataci 339, krila 300 dinara, a file 689. Uz pomenutu tražnju svinjetine, i piletina se dobro prodaje u centralnom gradu Pomoravlja.

Ćevapi i pljeskavice spremni za pečenje koštaju od 700 do 780 dinara po kilogramu.

Ćuretinu je teško naći u jagodinskim mesarama. Nema je baš na svakom koraku, ali i kupci koji se ipak potrude, treba da plate 699 dinara za file, 280 za batak i 550 dinara za sveži karabatak.

Prasetina košta između 1.200 i 1.400 dinara, a jagnjetina oko 1.800.

Cene svinjskog i junećeg mlevenog mesa iste su kao i ta vrsta u komadu bez kostiju, dakle 579 i 969 dinara, a mešano mleveno meso košta oko 800 dinara po kilogramu.

Cene su skočile u odnosu na prethodne mesece, čak povećanje ide i do 10 posto.

VRANJE: Standardna ponuda po višim cenama

U poslednjih desetak dana cene svežeg mesa u prodavnicama i hiper marketima u centralnoj opštini Pčinjskog okruga porasle su u proseku za 10 do 15 procenata. To nije smanjilo ponudu, ali ni tražnju.

-Cene jesu veće ali Vranjanci su gurmani pa se možda kupuju manje količine, ali promet mesa ne opada – kaže za Danas jedan od prodavaca u velikom vranjskom hiper marketu, odbijajući slikanje.

Još bolju snadbevenost u vranjanskim mesara očekuju kako se približavaju Uskršnjui praznici, a sve više je i kupaca iz gradova Kumanovo i Skoplje u susednoj Severnoj Makedoniji.

-Postoji određena razlika u cenama kod nas i suseda u Makedoniji. Tamo je skuplje sveže meso, a jeftiniji suhomesnati proizvodi. Tako je u gotovo svim vranjskim mesarama – kažu vranjski prodavci koji nisu nezadovoljni prometom uprkos većim cenama koje će se kako najavljuju „menjati i narednih dana naviše u skladu sa rastom otkupnih cena žive stoke“.

Interesantno je da u Vranju nema jagnjetine, mlade teletine i ćuretine u prodaji, a retko se može naći uprkos visokoj ceni i biftek, što opet prodavci opravdavaju tražnjom, ali i “ponudom koja je manja kada su u pitanju ovi oblici svežeg mesa“.

Da li meso postaje luksuz u ishrani: Šta pokazuju cene u mesarama u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu 5Najviše se prodaje tradicionalno roštilj meso, a kupuju se i ćevapi i pljeskavice. Mesare nude besplatnu uslugu pečenja mesa kupljenog u njihovim radnjama. U tim radnjama koje meso odmah peku može se kupiti sto grama svežeg svinjskog filea za oko dvesta dinara, što je vranjanski „prosek za radni doručak“.

Nove cene svežeg mesa dodatno su uvećale cena u vranjskim kafanama i restoranima, ali ne i u kioscima brze hrane gde nije registrovano povećanje cena pljeskavice koja i dalje u zavisnosti od gramaže košta od 120 do 150 dinara.

Povećana kupovina registruje se u dane vikenda kada lokalne mesare opsedaju kupci iz Severne Makedonije, ali sve češće i sa područja opština Gnjilane, Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Ropotovo u Kosovskom pomoravlju.

NOVI PAZAR: Jagnjetina 1.000 dinara po kilogramu

U Novom Pazaru postoji samo jedna mesara koja prodaje mesne proizvode svinjskog porekla. Pored te mesare svinjsko meso može se kupiti i u marketu Lidl. Cene ovog mesa su sledeće: but bez kosti 590 dinara po kilogramu, kremenadla bez kosti je 690 dinara, vrat bez kosti 690. Prasetinu nemaju u ponudi, a mleveno svinjsko meso je 590 dinara po kilogramu.

Prodavac kaže da je potražnja za mesom standardna.

-Meso je poskupelo, kao i sve životne namirnice, a oni koji imaju para kupuju i dalje, oni koji nemaju žale se i manje kupuju i tako vam to obično bude. Mi se trudimo da obezbedimo kvalitet, to je do nas.- kaže prodavac

U drugim mesarama u gradu možete naći sledeće mesne proizvode: juneće meso bez kosti je 900 dinara, a ista je cena i plećke bez kosti, juneći vrat je 750 dinara, dok je biftek 1500 po kilogramu.

Kada je teleće meso u pitanju, but bez kosti je 1300 do 1450 dinara, ista cena je i za plećku bez kosti. Vrat bez kosti je kao i kotlet su 1000 dinara.

U novopazarskim mesarama se retko gde može kupiti pileći trup, ali se dosta kupuje pileći file koji je 570 dinara. Pileće grudi su 250 dinara, batak 350, krilca 220 dinara. U gotovo svim mesarama ima pileće džigerice koja je 200 dinara po kilogramu i dosta se traži i kupuje.

Da li meso postaje luksuz u ishrani: Šta pokazuju cene u mesarama u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu 6Ćevapi i pljeskavice su 600 dinara.

Ćuretina se prodaje većinom u marketima i njena cena po kilogramu je do 1000 dinara.

Jagnjetinu je najviše tražena tokom meseca posta, Ramazana, a trenutna cena joj je do 1000 dinara.

Mleveno juneće meso je 900 dinara po kilogramu, dok mleveno mešano meso se ne kupuje.

Pazar je poznat po pršuti i sudžuku i cene ovih suhomesnatih proizvoda su 1000 dinara pršuta, tarak 1400 dinara dok je sudžuk 700 dinara, a lubina 1200.

Dok smo bili u mesari veliki broj građana došao je da kupi meso, većina se žali na poskupljenje.

– Sve je poskupelo, a ima stvari koje moraš da kupiš i one koje ne moraš, a bez mesa se ne može- rekla je jedna od mušterija.

– Sve ide na sirotinju, pa i ovo poskupljenje mesa. Onome ko ima cene su normalne, nama drugima je teško- kazala je jedna starija gospođa.

Naša mesarka kaže da mušterija ima, a kupuje kako ko može.

Najviše se se kupuje do pola kila mesa, dok kilogram retko ko kupuje.

Od početka godine juneće meso je poskupelo za 50 dinara, dok je teleće meso sa koskom poskupelo i do 100 dinara.

NIŠ: Kupuje se i po 100 grama mesa

Smiljka Ilić, prodavačica u niškoj mesari kaže da je kupaca sve manje.

“Oseća se kriza, ljudi kupuju sve manje mesa. Preko nedelje gotovo da nema kupaca, nešto ih je više subotom. Nekad je retko ko kupovao manje od pola kilograma mesa, sad nam često traže da izmerimo sto grama”, priča ona.

Vladimir Konstantinov, jedan od kupaca koga smo zatekli u mesari, napominje da slaba platežna moć osnovni razlog zašto Nišlije ne kupuju više meso kao nekada.

“Većina penzionera je prinuđena da izdržava decu. Imam solidnu penziju, ali ćerka je nezaposlena, zet ima malu platu, tako da se supruga i ja odričemo mesa. I kad kupim dva ili tri kila, više od polovine je za ćerku i unuke”, kaže on.

SUBOTICA: Cene mesa zavise od toga gde se kupuje

U jednoj od mesara na Mlečnoj pijaci u Subotici, svinjski but bez kosti, plećka bez kosti i file može da se pazari po ceni od 560 dinara po kilogramu, dok je za kilogram krmenadli potrebno izdvojiti 520 dinara.

“Svinjsko meso bez kostiju, bilo koje, košta 560 dinara, a kada je sa kostima, kao krmenadla i vrat, onda je 520 dinara po kilogramu”, kaže prodavac jedne mesare na Mlečnoj pijaci.

Da li meso postaje luksuz u ishrani: Šta pokazuju cene u mesarama u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu 7Isto toliko novca je potrebno izdvojiti za svinjski but i plećku bez kostiju u marketima, dok je vrat bez kostiju nešto skupllji i košta 699,99 dinara po kilogramu, a krmenadle su jeftijie i mogu se kupiti po ceni od 489,99 dinara po kilogramu.

Kada je u pitanju juneće meso, na pijaci se u jednoj od mesara but, plećka i vrat bez kostiju mogu kupiti po ceni od 1.070 dinara po kilogramu. Za krmenadlu je potrebno izdvojiti 900 dinara po kilogramu, a za kilogram rebra 780 dinara.

“Prođe sve. Uvek sve prođe. Dok ima, dotle nose”, odgovorio je prodavac jedne mesare na Mlečnoj pijaci šta građani najviše kupuju.

Juneći biftek može da se pazari po ceni od 1.105 dinara po kilogramu u jednoj gradskoj mesari, gde je juneće meso skuplje za 30 do 40 dinara u odnosu na pijacu.

Teleće meso nismo uspeli da nađemo na pijaci, u mesarama i marketima koje smo obišli, gde se pretežno prodaje svinjsko, juneće i pileće meso.

U jednoj od mesara na pijaci za celo pile je potrebno izdvoji 310 dinara. Kilogram pilećeg filea košta 500 dinara, bataka 370 dinara, krilca 300 dinara, dok su leđa najjeftijija i mogu se kupiti po ceni od 120 dinara po kilogramu.

“Dobro se prodaje sve, ali najviše idu leđa, želudac i džigerica”, kaže prodavačica jedne mesare na Mlečnoj pijaci.

Poređenja radi, u jednoj gradskoj mesari celo pile košta 279 dinara, a za kilogram pilećih grudi treba izdvojiti 435 dinara, pilećeg filea 645 dinara, krilca koštaju 279 dinara, bataci 325 dinara, a leđa 109 dinara.

Neoblikovano roštilj meso u marketima košta oko 569,99 dinara po kilogramu, dok je za kilogram gotovih pljeskavica i ćevapa potrebno izdvojiti 519,99 dinara.

Kilogram ćurećeg filea u jednoj od mesara na pijaci košta 890 dinara. Isto to se može kupiti po ceni od 699,99 dinara u jednom od marketa većeg trgovinskog lanca, gde je i kilogram sveže jagnjetine spušten sa 999,99 na 599,99 dinara.

U gradskoj mesari kilogram jagnjetine košta 1.175 dinara, a kilogram prasetine 1.161 dinar.

Svinjsko mleveno meso na pijaci može da se kupi po ceni od 560 dinara po kilogramu, a kilogram junećeg mlevenog mesa košta 1.070 dinara. Mešano mleveno meso staje 720 dinara.

ŠABAC: Kupuje se samo za osnovne potrebe

U šabačkim mesarama kažu da nije zabeležena veća potražnja i da građani kupuju uglavnom za osnovne potrebe.

„Svinjsko meso i junetina se najviše prodaju, piletina povremeno. Građani pazare manje količine, ne stvaraju zalihe već kupuju meso za dan, dva. Obično su to količine od 500 grama do kilogram“, kaže za Danas jedan od trgovaca u centru Šapca.

Slična situacija je i u većim mesarama, kao što su „Agropapuk“ i „Matijević“, gde su nam potvrdili da Šapčani ne nabavljaju veće količine i kažu da je prodaja u odnosu na lane čak i opala.

Da li meso postaje luksuz u ishrani: Šta pokazuju cene u mesarama u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu 8Prema njihovim rečima, cena mesa u proteklom periodu, nije se menjala.

Svinjsko meso može se nabaviti po ceni od 500 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za krmenadlu, 590 za plećku bez kosti, but bez kosti je 630 dinara, a file 700.

Juneći but bez kosti je 990, plećka bez kosti i vrat su po 960, juneći biftek je 2.300 dinara.

Teletinu je u Šapcu teško naći, a mesare je imaju u ponudi uglavnom u vreme praznika. Tada za but bez kosti treba izdvojiti 1.299dinara, za plećku bez kosti 1.100 a za kotlet 900 dinara.

Celo pile je 300 dinara po kilogramu, batak je 360 dinara (bez kosti 460 dinara), pileće grudi su 400, krila 240, a file 580 dinara.

Kada je reč o mesu sa roštilja, neoblikovano je 750 dinara, a ćevapi i pljeskavice su po 800.

Ćuretina je 550 dinara, jagnjetina 820, prasetina 480 dinara.

Oni koji na trepezi žele mleveno meso, za svijsko će morati da izdvoje 630 dinara, juneće mleveno je 990, a mešano mleveno meso je 810 dinara.

MAJDANPEK: Čekajući akcijske prodaje

U majdanpečkoj opštini nema velikih trgovinskih lanaca, nema ni mesara, već se meso prodaje u prehrambenim i prodavnicama robe široke potrošnje. Cene mesa različite, pa nije na odmet prilikom kupovine obići prodavnice, pratiti akcije jer se može uštedeti, kažu nam kupci.

Najveći izbor mesa je u prodavnicama u sastavu domaćeg trgovinskog lanca. Prednost kupovine u ovim prodavnicama su akcijske cene.

-Četiri dana u nedelji određene vrste mesa imaju akcijske cene, a meso redovno dobijamo – rekoše nam mesari uslužujući mušterije.

U aktuelnoj akciji na primer svinjski but bez kosti košta 539,99 dinara, a redovna cena mu je 559,99 dinara.

U drugim prodavnicama cena ove vrste svinjskog mesa je značajno veća i ide do 690,00 dinara.

Najjeftinije su svinjske krmenadle koje se mogu pazariti po 420,00 dinara za kilogram, a najskuplje meso od buta bez kostiju, koje je 690,00 dinara.

Budući da se najviše prodaje svinjsko i pileće meso, njega je i najviše u ponudi. Ima nešto malo junećeg mesa, a ćuretine, jagnjetine i prasetine, bar u ovom trenutku nema.

Kilogram piletine je 330 dinara kada se kupuje celo, pileći trupovi (leđa) prodaju se za 139,99 dinara, a najskuplji je pileći file sa cenom od 569,99 do 660,00 dinara.Unutar ovog cenovnog raspona su bataci, krila, grudi, pri čemu je cena bataka sa karabatkom i krila gotovo izjednačena i kreće se od 289 do 300 dinara.

Ponuda junećeg mesa je skromna i prodavnicama koje smo obišli, u ponudi su samo juneći but i rebra. Za kilogram junećeg buta treba izbrojati od 950 do 1.125 dinara, a rebra imaju cenu od 600 do 760 dinara.

Roštilj meso neoblikovano ima cenu po kilogramu od 650,00 dinara, spremljeni ćevapi koštaju 459,99, a pljeskavice su 449,99 dinara.

-Kod nas dva puta nedeljno stiže sveže meso, onedeljkom i četvrtkom, a najviše se prodaje svinjsko meso – but, rebra i svinjski vrat. Cene variraju, gotovo svaka isporuka ima korekciju, obično naviše, a ima i retkih slučajeva kad pojeftini. Definitivno, prevoz utiče na povećanje cena – rekao nam je vlasnik jedne od prodavnica u kojoj se Donjomilanovčani snabdevaju mesom.

Letimičan pogled po korpama kupaca koji su bili u nabavci pokazuje da se ne kupuju veće količine mesa. Da li je tom razlog cena ili mogućnost da se svakodnevno kupi sveže meso, nisu želeli da komentarišu.

KRAGUJEVAC: Pileća krilca 260 dinara, kilogram junećeg bitfeka po 2.700 dinara

Mišljenja kragujevačkih mesara i kasapa o trenutnoj prodaji svežeg mesa su podeljena od onih koji tvrde da je odnedavno prodaja „dosta stala” i „prepolovljena” do onih koji kažu da je stanje „regularno”.

– Ni u jednom trenutku nije bilo panike i nekog povećanog kupovanja svežeg mesa. I cene su iste, nije bilo nekog skoka zbog aktuelnih događaja, čak su i neki artikli u mesari pojeftinili. Može se reći da je potražnja za svežim mesom čak u poslednje dve nedelje malo opala ali uglavnom sve je isto kao i pre i snabdevenost i pazari su regularni, kaže nam mesar iz kragujevačkog naselja Vašarište.

Da li meso postaje luksuz u ishrani: Šta pokazuju cene u mesarama u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu 9U njegovoj kasapnici najeftinija su pileća krilca koja koštaju 260 dinara za kilogram a najskuplji je juneći bitfek čiji se kilogram se prodaje po 2.700 dinara.

Njegov kolega iz naselja Erdoglija ima drugačije impresije.

– Nema pravila ali ipak je utisak da se u poslednjih pet-šest dana prodaja mesa prepolovila. Kao da je mušterije „nešto preseklo”. Dolaze kupci ali najčešće kupuju po 100 do 200 grama mlevenog mesa. Baš i ne ide nešto, tvrdi on.

ZAJEČAR: Nema teletine i ćuretine

U Zaječaru generalno cene se razlikuju za nekoliko desetina dinara, ali ima i primera gde je razlika u ceni i veća od 100 dinara.

Ćurećeg i telećeg mesa nema u ponudi u Zaječaru.

Što se tiče svinjskog mesa, but bez kosti kreće se od 560 do 599 dinara kao i plećka bez kosti.

File se kreće od 729 do čak 850 dinara dok je cena krmenadle od 489 do 559 dinara za kilogram

Kilogram buta, junečeg mesa kreće se od 970 do 1150 dinara. Ista cena je i za plećku, dok je cena vrata od 900 do 1150 dinara za kilogram. Biftek košta od 2.300 do 2.400 dinara za kilogram.

Telećeg mesa u mesarama u gradu na Timoku nema već duži vremenski period, kazali su nam prodavci u nekoliko mesara koje smo obišli.

Kilogram pilećih grudi stoji od 429 do 499 dinara, krila od 309 do 319, batak od 229 do čak 379 dinara za kilogram. Cena filea se kreće od 599 do 699 dinara za kilogram. Pileći trupovi koštaju od 299 do 317 dinara za kilogram.

Cena neoblikovanog svinjskog roštiljskog mesa se kreće od 569 do 599 dinara, junećeg od 919 do 999, dok je cena mešanog mesa od 570 do čak 799 dinara za kilogram.

Ćuretine kao i teletine nema nigde u Zaječaru. Kilogram jagnjetine se kreće od 700 do 1.000 dinara za kilogram, dok je cena prasetine od 500 do 650 dinara.

Svinjsko mleveno meso kreće se od 569 do 599 dinara, jeneće mleveno od 970 do 999, dok se cena mešanog mlevenog mesa kreće od 639 do 739 dinara za kilogram.

Prema rečima mesera najviše se prodaje roštiljsko meso, svinjsko i piletina, dok su kupci junetine vrlo retki.

“Narod nema para. Kupuju piletinu najviše i to batak i karabatak. Mlađi kupci kupuju i pileće belo. Takođe i svinjsko se prodaje, ali se kupuje najviše od 400 do 800 grama. Retko ko kupuje više od kilograma”, kazao je prodavac u jednoj mesari.

UŽICE: Kupuju se male količine, prate se akcije

Cene različitih vrsta mesa u manjim užičkim mesarama su približne, dok mesare koje rade u okviru većih trgovinskih lanaca povremeno oglašavaju akcijske cene koje su u toku tih promotivnih perioda nešto niže od ostalih u ponudi.
Kupci kažu da kupuju male količine, uglavnom oko 500 grama mesa, ali i da se trude da prate akcije, što im olakšavaju mesari u koje imaju poverenja.

-Sve ređe nam je meso na trpezi, sve češće spremam „klin čorbu“, kaže jedna Užičanka koja u lokalnoj mesari pazari pileća krilca od kojih će krompir čorba koju planira za ručak imati „malo bogatiji ukus“.

Da li meso postaje luksuz u ishrani: Šta pokazuju cene u mesarama u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu 10Prodavac koji je savetuje kako najbolje da uklopi cenu i kvalitet potvrđuje da je sve skupo, ali napominje da u toj mesari cene nisu podizane poslednjih 15-ak dana.

-To nije mnogo uticalo na prodaju, uglavnom znamo ko su naši kupci, kaže on.
Cena svinjskog buta bez kosti, tako se kreće od 550 do 650 dinara, dok je za svinjsku plećku potrebno izdvojiti od 570 do 630 dinara. File krmenadla košta od 480 do 550 dinara.

Juneći but bez kosti u užičkim mesarama košta od 900 do 1.150 dinara, plećka od 850 do 1.100, vrat oko 900, a biftek 2.450 dinara po kilogramu.

Telećeg mesa u užičkim mesarama nema, a jedan iskusni mesar poručio je da se o tim cenama raspitamo u Beogradu, jer nje samo tamo i ima.

Sa druge strane, piletine ima svuda. Pileći batak košta od 360 do 380 dinara, pileće grudi od 490 do 640, krila oko 370, a file oko 650 dinara. Cena pilećih trupova je oko 360 dinara po kilogramu, ali na različitim akcijama može biti i nešto niža.

Roštiljsko meso u svim mesarama u Užicu se može pazariti po ceni od oko 600, a ćevapi i pljeskavice za oko 700 dinara.

Ćuretine ima uglavnom samo u mesarama većih trgovinskih lanaca i to po ceni od oko 700 dinara, dok jagnjetine i prasetine uglavnom nema u ponudi. U jednoj mesari nude svinjsko pečenje po ceni od 1.300 dinara po kilogramu.

Svinjsko mleveno meso građani Užica plaćaju oko 650, juneće oko 1.000, a mešano mleveno meso košta od 700 do 800 dinara. Ukoliko se izabere dobar trenutak, akcijska cena je oko 550 dinara.

ZRENJANIN: Piletina najtraženija

Mesnim protivodima u Zrenjaninu najbolje su snabdeveni lanci većih proizvođača mesa i prodavnice poznatih marketa, dok male mesare nemaju veći izbor svežeg mesa.

U Banatu se, zbog razvijene poljoprivrede, veliki broj domaćinstava snabdeva svežim mesom iz sopstvenog uzgoja dok gradsko stanovništvo kupuje meso u prodavnicama.

Cene u marketima su približne a trgovci se utrkuju sa akcijama, kada se beleži veći obim prodaje. Najtraženije je pileće meso, koje je i najpristupačnije, a na drugom mestu su mlevena mesa, dok je na trećem svinjetina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari