Zašto je Dijana Hrkalović tek sada spomenula Nebojšu Stefanovića i šta bi za njega moglo da bude najveće poniženje 1foto FoNet Zoran Mrđa

Iznošenje odbrane bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović pred Specijalnim sudom idealan je pokazatelj koliko su u Srbiji politika i pravosuđe nerazmrzivi.

Optužena za trgovinu uticajem, Hrkalović je prstom uprla u svog nadređenog iz perioda rada u MUP-u, ministra Nebojšu Stefanovića. Kako je navela, po njegovom naređenju policija je ignorisala zahteve tužilaštva da im se dostave izveštaji o veštačenju telefona Veljka Belivuka.

Njen branilac Vladimir Đukanović, advokat i visoko pozicionirani funkcioner Srpske napredne stranke je predložio sudu da pozove Stefanovića za svedoka i omogući da se suoči sa Dijanom Hrkalović. Pritom je, i pred većem a i kasnije pred medijima, rekao da je u pitanju politički montiran proces.

Uz opasku da svako ima pravo da se brani na bilo koji način koji smatra adekvatnim, pravnici sa kojima je Danas pričao su saglasni da je iskaz Dijane Hrkalović imao mnogo više veze sa politikom nego sa pravnom odbranom.

– To je direktna borba za vlast preko sudskog postupka, ističe Branislav Tapušković, dugogodišnji advokat i bivši predsednik Advokatske komore Beograda.

Tapušković je bio jedan od retkih advokata koji su kritikovali činjenicu da Đukanović obavlja advokatsku funkciju paralelno sa funkcijom predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe. Kako je naveo, unutrašnja neodrživost takve pozicije bila je jasno vidljiva na poslednjem glavnom pretresu u predmetu Hrkalović.

– On optužuje državu da organizuje politički progon Dijane Hrkalović. Pritom politički proces mogu da organizuju samo predstavnici vlasti, vlasti čiji je sastavni deo upravo Vladimir Đukanović. Kada on kaže da je u pitanju politički proces on faktički dezavuiše samog sebe, ističe Tapušković.

Ovakav apusurd primetio je i advokat Ivan Ninić. Ipak, kako navodi, to nije jedini apsurd koji je mogao da se čuje u sudnici.

– Dijana Hrkalović je tek sada spomenula Nebojšu Stefanovića. Da je to učinila tokom istrage, on bi vrlo verovatno bio obuhvaćen optužnicom što bi nju stavilo u daleko povoljniji položaj, navodi Ninić.

On napominje da ni sada nije kasno da se proširi optužni predlog, ali da na tom putu stoji prepreka koja nema veze sa pravom.

– Da mi imamo nezavisno tužilaštvo i da politika nije dominantna tužilaštvo bi nakon saslušanja Stefanovića moglo da ide ka proširenju optužnice. Međutim, to što je tek sada odbrana odlučila da govori o Stefanoviću mi sugeriše da je ideja da niko ne odgovara ni za šta, što je najčešći epilog ovakvih predmeta, kaže Ninić.

To od ovog postupka, dodaje on, pravi političko pozorište, obesmišljavajući Tužilaštvo za organizovani kriminal.

– Ukoliko se odluči da Stefanović bude pozvan za svedoka, on će morati da se odazove. To će za njega biti najveće poniženje da ga ispituju Đukanović i Hrkalović, ali on nema izbora. Moraće to stoički da podnese, i da bude glumac u tom pozorištu. Međutim, imaće uvek u vidu Vučićevu izjavu da mu on zamera samo na objektivnoj odgovornosti, ističe Ninić.

Sudsko veće Posebno odeljenja Višeg suda u Beogradu će naknadno odlučiti da li će pozvati Stefanovića za svedoka. On je, međutim, već pozvan za svedoka u krivičnom postupku koji se vodi protiv Gorana Papića, nekadašnjeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a. Papić je, poput Dijane Hrkalović, takođe optužen za trgovinu uticajem, s tim da se njemu stavlja na teret da je uticao da se Marku Miljkoviću, saradniku Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil. Stefanovićevo svedočenje je planirano za 23. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari