Zrenjanin: Zašto je integralno upravljanje vodama važno da se primeni u Srbiji 1Foto: M.P./Danas

O problemu vodosnabdevanja u Zrenjaninu, iskustvima osamnaestogodišnje borbe za vodu, kao i o trenutnoj situaciji sa fabrikom vode i potpisivanjem ugovora o gradnji postrojenja za preradu otpadnih voda, biće govora u utorak, 26. jula, na skupu koji u Zrenjaninu organizuje beogradska Inicijativa „Pravo na vodu“.

Ovom prilikom će, kako su najavili, predstaviti delove svog novog istraživanja “NaVodno pravo” o vodi i vodnim dobrima.

„Da bi doprineli poznavanju nagomilanih problema koji su u srži krize vodnih dobara ali i rešavanju istih, istraživali smo šta znači integralno upravljanje vodnim dobrima i zašto je važno da se primeni u Srbiji, sagledali smo perspektivu javnog zdravlja, i osvetili perspektivu vode kao međunarodnog prava iz korpusa ljudskih prava“, objašnjava Iva Marković.

Kako navode u Inicijativi „Pravo na vodu“, alarm za uzbunu se odavno oglasio. Po zvaničnim podacima, danas u Srbiji oko milion ljudi nema pristup čistoj pijaćoj vodi. Pravo na vodu je 2010. godine rezolucijom Generalne skupštine UN prepoznato kao univerzalno ljudsko pravo.

Srbija je potpisnica mnogih konvencija, protokola i drugih međunarodnih akata koji direktno i posredno štite univerzalno ljudsko pravo na vodu. Uprkos svemu tome, mnogi gradovi i sela, uključujući i Zrenjanin i dalje nemaju čistu pijaću vodu.

Sem toga, građani Srbije nemaju jednak pristup pijaćoj vodi i odvođenju vode. Zbog oštećenja i neodržavanja značajni su gubici u vodovodnoj mreži, a u pogledu kvaliteta vode neispravnost je zabeležena na polovini kontrolisanih centralnih vodovodnih sistema. Sve su to razlozi da se o ovoj temi govori, porčuju iz inicijative „Pravo na vodu“.

O iskustvu borbi za vodu i istraživanju govore Dragana Popović, Građanski preokret, dr Aleksandar Stevanović, Institut za socijalnu medicinu, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i Iva Marković, inicijativa Pravo na vodu.

Moderator je Aleksa Petković, inicijativa Pravo na vodu.

Tribina i predstavljanje istraživanja „NaVodno pravo“ održava se u Zrenjaninu u utorak, 26. jula u kongresnoj sali hotela “Vojvodina” s početkom u 19 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari