Zašto pacijenti u Užicu dugo čekaju na holter EKG-a 1Bolnica u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

Pacijenti kojima je, zbog kardioloških problema, potrebno da 24 časa nose holter EKG-a tu medicinsku uslugu u Opštoj  bolnici Užice ne mogu da dobiju pre aprila ove godine, jer su do tada svi termini popunjeni.

U pokušajima da zakažu nošenje tog aparata, koji tokom 24 časa ili duže snima rad srca, pacijentima je rečeno da bolnica ima samo jedan takav aparat i da je neispravan, pa su primorani da tu uslugu plaćaju u privatnim ordinacijama.

Da je aparat u kvaru potvrđuju za Danas u upravi Zdravstvenog centra Užice, ali tvrde da užička bolnica ima još tri takva ispravna aparata, te da se pacijenti čije zdravlje je ugorženo pregledaju u bolničkim ordinacijama, na stacionarnim EKG aparatima.

Bezuspešno zakazivanje  

Užičanka Katarina Lacmanović kaže da od kraja decembra prošle godine pokušava da dobije takav aparat.

„Zbog kardiovaskularnih problema, dobila sam uput za ultrazvučni pregled srca, uz prateći holter koji bi trebalo da nosim 24 sata. Od tada zovem da to zakažem, ali uvek dobijam isti odgovor – pozovite sledeće sedmice, još nema liste termina za ultrazvuk, sve je popunjeno do aprila“, svedoči za Danas Katarina Lacmanović.

„Tokom telefonskih poziva, rekli su mi da imaju jedan holter i da ga pacijentima izdaju samo jednom sedmično. Kada sam poslednji put pozvala, rečeno mi je da holter ne radi, jer se u međuvremenu pokvario“, svedoči naša sagovornica.

Zašto pacijenti u Užicu dugo čekaju na holter EKG-a 2
Foto: N Kovačević

Dodaje da „nije normalno da toliko dugo čeka na tu uslugu i da će morati da ode u privatnu ordinaciju“.

Ona pita nadležne „kada će građanima biti omogućeno da o trošku Fonda zdravstvenog osigruranja obave preglede u privatnim ordinacijama, pošto plaćaju to osiguranje, jer u državnim bolnicama ne mogu da dobiju potrebne medicinske usluge“.

Izbegavajući da se predstavim kao novinar, pozvao sam broj telefona u užičkoj bolnici, na koji se zakazuje nošenje holtera, i osoba koja se javila potvrdila je navode naše sagovornice.

„Aparat je trenutno u kvaru i pozovite sledeće sedmice“, rekla je ženska osoba.

Ona je potvrdila da je to „jedini takav aparat u bolnici“, da je „pacijent koji ga je nosio pokidao kablove“, a potom objasnila da „aparat prvo treba da se popravi i da se, nakon toga, očekuje da će biti poznati termini za april“.

Užička bolnica ima još tri aparata, ali…

Međutim, u upravi ZC Užice, tvrde da „užička bolnica ima četiri holter EKG aparata i potvrđuju da je jedan od njih u kvaru od 12. januara ove godine“.

„O tome su odmah obavešteni nadležni serviseri i upućen im je hitan zahtev za popravku“, navedeno je u odgovoru na pitanja koje je direktoru ZC Užice uputio Danas.

Navodi se i to da su „odloženi samo oni pacijenti koji su imali zakazan pregled u januaru“ i da „u nadi da će se kvar brzo otkloniti, nisu odlagani pacijenti iz februara i marta“.

Tvrde da se ta dijagnostika „nedeljno obavlja za pet do sedam pacijenata, ambulantnih i onih koji su na hospitalizaciji i da je ta vrsta djagnostike   zakazana do marta 2023.godine“.

„Kako je holter procedura koja je povezana sa računarskom opremom, trenutno se radi na povezivanju drugog aparata sa čitačkom stanicom kako bi se moglo odmah nastaviti sa pozivanjem zakazanih pacijenata“, piše u odgovoru uprave ZC Užice, kojim su potvrđeni navodi naše sagovornice i saznanja Danasa.

Objašnjava se i to da se „broj potrebnih aparata ne određuje po broju stanovnika, već po potrebama pacijenata, dužini čekanja na dijagnostičku proceduru, kao i broju specijalista kardiologije“.

Takođe, navodi se da je „ZC Užice u ovoj godini planirao nabavku još dva holtera“, da je „vrednost takvog aparata do 900.000 dinara“, te da su „2021. godine, poslednji put, kupljena dva takva uređaja“.

Holter je urgentna procedura

Primarijus dr Brane Lončarević, poznati užički kardiolog sa dugom privatnom praksom i doktor medicinskih nauka, kaže za Danas da je holter EKG-a, „pored ultrazvuka srca, dragocena dijagnostička procedura, koja mora brzo da se obavi“.

Njome se, objašnjava, beleži srčani ritam, otkrivaju moguće maligne aritmije i drugi podaci o ugroženosti pacijenta, na osnovu čega lekar odlučuje o modalitetima lečenja.

Zašto pacijenti u Užicu dugo čekaju na holter EKG-a 3
Foto: N. Kovačević

„Na uobičajenom EKG pregledu, koji traje nekoliko minuta, teško se mogu otkriti svi bitni srčani događaji. Međutim, kada se rad srca snima u kontinuitetu od 24 sata, dobija se više od 100.000 impulsa. Na osnovu toga, lekar dobija argumente za lečenje pacijenta i moguću hospitalizaciju“, ocenjuje za Danas dr Lončarević.

Na pitanje da li pacijent može da čeka na takvu dijagnostičku porceduru, on je kazao da „čekanje nije poželjno“.

„Ako su u pitanju maligne aritmije ili nešto drugo, što ugrožava pacijenta, besmisleno je verovati u to da se neće ništa desiti narednih mesec dana, već treba odmah reagovati“, dodaje naš sagovornik i objašnjava da je „holter jedna od urgentnih medicinskih procedura“.

On dodaje da je „poželjno da se holter koristi što je pre moguće, ako postoje kliničke sumnje na poremećaje ritma srca i druge probleme, zbog kojih bi pacijent mogao da bude ugrožen“.

„Pola veka se bavim kardiologijom i trebalo bi tu proceduru uraditi u roku od dva do tri dana, kako bi se što brže utvrdilo stanje pacijenta“, poručuje dr Lončarević.

Cene aparata i usluge

Holteri, ističe dr Lončarević, danas nisu skupi i koštaju od 500 do 1.000 evra. Ta usluga, objašnjava, u privatnim ordinacijama u Užicu košta od 30 do 50 evra, a u Beogradu i do 100 evra.

Nadoknada troškova

„U slučaju nemogućnosti pružanja ove ili druge usluge, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, pacijentima se izdaje potvrda o neispravnosti aparata radi refundacije troškova. Prilikom izdavanja potvrde, poštuje se pravilnik o hitnosti procedure“, navode za Danas u upravi ZC Užice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari