Zašto se 8. mart obeležava kao Međunarodni dan žena?

Ostavite komentar


  1. Nažalost, mnoge žene danas stradaju od onih koji bi trebali da im pokažu ljubav i pažnju i da dele s njima dobro zlo. Druge ako ne trpe psihičko i fizičko maltretiranje mogu se nadati maloj pažnji i nekom cvetu ili poklonu tek ovako za neki praznik. Ali obzirnost i ljubav od strane muškaraca će pomoći da se spreče ovakve pojave čak i u tradicionalnim balkanskim domovima. Majke su tradicionalno glavni oslonac kuće. One se brinu za decu, čiste kuću, peru porodični veš i kupuju i kuvaju hranu. U nekim zemljama je takođe običaj da žene rade u polju, prodaju proizvode na pijaci, ili na druge načine doprinose porodičnom budžetu. Čak i tamo gde to ranije nije bio običaj, nužda je naterala milione udatih žena da pronalaze zaposlenje izvan kuće. Žena i majka koja naporno radi na tim različitim područjima zaslužuje pohvalu. Poput ’vrsne žene‘ opisane u Bibliji, ona je na nogama po celi dan. „Hljeba u lijenosti ne jede“ (Priče Solomunove 31:10, 27, DK). Ipak, to ne znači da samo žena može raditi kod kuće. Nakon što su i muž i žena celi dan radili izvan kuće, zar žena sama mora nositi teret posla kod kuće dok se muž i ostali u porodici odmaraju? Sigurno da ne mora. ( 2. Korinćanima 8:13, 14.) Tako, na primer, ako majka ide da pripremi obrok, ona može biti zahvalna ako drugi članovi porodice pomognu u pripremanju time da postave sto, da nešto kupe ili da malo počiste po kući. Da, svi mogu deliti tu odgovornost svaki dan, a ne samo kad je 8. Mart, a možda ni tad ( Galatima 6:2.)
    Neko može reći: „Ovde gde ja živim muškarac ne radi takve stvari.“ To je možda tačno, ali zar ne bi bilo dobro da se malo razmisli o tome? Kad je Jehova, Bog i Otac Gospoda Hrista, osnovao porodicu, on nije odredio da izvestan posao obavljaju samo žene. Jednom prilikom kad su vernog Avrama posetili specijalni glasnici od Boga, njegovi verni anđeli, Avraham je lično učestvovao u pripremanju i posluživanju obroka za te posetioce (Postanje 18:1-8).
    Biblija savetuje da muževi treba da vole svoje žene kao svoje telo. Ko voli svoju ženu, voli samog sebe. Ako je na kraju dana muž umoran i želi da se odmori, zar nije verovatno da se i žena oseća isto tako, možda još i umornije? (1. Petrova 3:7). Onda, zar ne bi bilo podesno i znak ljubavi da muž pomogne kod kuće? (Filipljanima 2:3, 4).

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.