Zašto se Koalicija Zajedno protivi izmuljavanju Carske bare i kako treba održavati korito Starog Begeja 1Foto: Shutterstock/Minoli

I prethodnih godina čule su se kritike na račun upravljača Specijalnim rezervatom prirode „Carska bara“ a sada su ponovo aktuelne a povod je namera novog upravljača ovog područja da započne izmuljavanje korita Starog Begeja.

Naime, Javna ustanova Rezervati prirode Zrenjanin kako novi upravljač, uz saglasnost Pokrajinskog sekretarija za poljoprivredu, raspisala je javni poziv za izmuljavanje korita Starog Begeja u okviru Specijalnog rezervata prirode Carska bara

Kako su naveli, u pitanju je revitalizacija i održavanje prvih 800 metara korita Starog Begeja od nasipa kod Traktor bare, gde je neophodno angažovanje teške mehanizacije i kamiona.

Povodom namere da se izvrši izmuljavanje povereništvo Koalicije Zajedno, upozorilo je da je u poslednjih 15 godina izmuljavanje korita Starog Begeja vršeno nekoliko puta, praktično na svake tri godine ali bez efekta pa bi i ovo sadašnje bilo trošenje novca i vremena građana Zrenjanina.

„Svedoci da se po ko zna koji put sprovodi novo izmuljavanje na isti pogrešan način. Izmuljavanje se sprovodi ulaskom teške mehanizacije u samo srce rezervata, što dovodi do pogubnih posledica po živi svet, a posebno po šumske sastojine koje se uništavaju radi kretanja kamiona koji odnose mulj. Jedino trajno i ekološki prihvatljivo rešenje jeste izgradnja tehnološki odgovarajućeg sistema za upuštanje vode u tok Starog Begeja iz ribnjačkih jezera, kako bi se sprečio ulazak mulja i organske materije koja ugrožava ceo rezervat“, upozorili su iz povereništva Koalicije Zajedno.

Oni podsećaju da zamuljavanje korita Starog Begeja predstavlja jedan od najvećih problema prisutnih na području Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“, a za koji još uvek nije doneto adekvatno rešenje, već se uglavnom primenjuju kratkoročne i pogrešne aktivnosti.

„Iz nekadašnjih ribnjačkih jezera voda se ispušta u tok Starog Begeja koji ima primarnu ulogu u snabdevanju Carske bare i ostalih vodenih površina u rezervatu vodom. Međutim, usled nepostojanja adekvatnog sistema upuštanja vode, u tok Starog Begeja ulazi velika količina mulja koja dovodi do izražene i ubrzane eutrofizacije toka i smanjivanja vodenih površina koje su u vezi sa Starim Begejom, čime je opstanak celog rezervata doveden u pitanje“, objasnili su problem stručnjaci iz Koalicije Zajedno.

Kako su detaljno obrazložili, na početnom, 15. kilometru toka Starog Begeja se nalaze pumpe za upuštanje vode, gde su u prethodnim godinama mereni talozi mulja debljine i preko tri metra, odnosno preko 90 procenata dubine korita, dok je dubina vode iznosila svega 20, donosno 30 santimetara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari