Zašto studenti FON-a dozvoljavaju profesorima da ih sramote 1

Univerzitet u Beogradu je pravilnik o plagijatima usvojio tek u junu 2016. godine i to kao reakciju na moj tekst.

Ne razumem po kom osnovu bih ja uopšte mogao da odem u tužilaštvo. Gospodin Siniša Mali nije ukrao tekst od mene. Ja ne mogu da ga tužim, ali mogu profesori Hailemariam, Begović, Živković, Mijatović i mnogi drugi iz čijih autorskih dela je Mali ukrao tekst – kaže za Danas profesor Raša Karapandža, odgovarajući na izjavu gradonačelnika Beograda Siniše Malog u listu Blic da njegov doktorat nije osporen u tužilaštvu i na Univerzitetu u Beogradu već je „majstor to napisao na svom tviter nalogu i na nekom sajtu“.

Karapandža, profesor finansija na EBS Business School u Visbadenu, koji je u svom autorskom tekstu pre skoro tri godine analizirao doktorsku disertaciju Siniše Malog i okvalifikovao je kao „jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne“, kaže da Malog ne poznaje i da se nikada sa njim nije sreo. Poručuje i da „za njega nije majstor već redovni profesor univerziteta“.

*Zašto njegov doktorat niste osporili preko Fakulteta organizacionih nauka ili Univerziteta u Beogradu?

– Da li sam dokaze objavio na tviteru ili poslao golubom pismonošom ili faksom dekanu FON- a ni na koji način ne menja činjenicu da je Siniša Mali, na primer, gotovo u potpunosti prepisao stranu 126 i deo strane 125. Na tim stranama Mali iznosi „svoje“ zaključke. A u stvari, te zaključke je od reči do reči iskopirao od profesora Begovića, Živkovića i Mijatovića. Da sam novinar, gospodinu Malom bih ponavljao pitanje kako može da tvrdi da nije ukrao doktorat kada je gotovo u potpunosti iskopirao barem svaku treću rečenicu u svom „doktoratu“ – od reči do reči. I onda bih mu predočio, na primer, stranice od 120 do 160 gde je manje-više gotovo svaka rečenica ukradena, sve sa izvorima iz kojih je ukrao te rečenice.

*Kako ste uopšte došli na ideju da se bavite baš njegovim doktoratom? Da li imate lično nešto protiv njega?

– Sinišu Malog ne poznajem. Nemam ništa lično protiv njega. On je u stvari jedini do čije „doktorske“ teze je bilo moguće doći iz inostranstva pošto je bila objavljena na sajtu Univerzitetske biblioteke. Bizarni fakulteti poput Megatrenda teze svojih studenata kriju po bibliotekama, pa kada ih neko pronađe, tvrde da ta verzija koju su pronašli nije finalna, kao u slučaju teze ministra policije Nebojše Stefanovića.

*Jeste li iznenađeni što ni posle tri godine Univerzitet u Beogradu nije razrešio ovu aferu?

– Iznenađen sam što studenti FON – ćute i dozvoljavaju svojim profesorima da ih sramote i obezvređuju njihove diplome.

* Ukoliko stručna komisija FON-a na kraju potvrdi njihovu raniju odluku da doktorat Malog nije plagiran, da li biste bili spremni da se žalite Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kao drugostepenom organu?

– Naravno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari