Zašto su Simpsonovi preskočili Srbiju u svojim predviđanjima za 2023. godinu? 1Foto: Screenshot YouTube/BartVr Tv

U 2023. godini svet očekuje nuklearni rat SAD i Kine, zatim nova kandidatura Donalda Trampa za američke predsedničke izbore 2024, inflacija i ekonomska kriza, ali i prvo putovanje na Mars. Ovo su sve predviđanja koja su se mogla videti u nekoliko epizoda američke, ne baš humorističke animirane serije – Simpsonovi.

Ako se ova predviđanja upare sa onim što svakodnevno obećava predsednik Republike Srbije, koji protivustavno i nezakonito vodi ekonomsku politiku države umesto vlade, Srbija i neće tako loše proći u ovoj godini, uprkos njegovim mračnim predviđanjima da će „2023. na svetskom i evropskom nivou biti mnogo teža od prethodne godine“.

Srbiji, kao „ekonomskom tigru na Balkanu“, slede u istoriji nikad veće penzije, plate, ali i cene osnovnih životnih namirnica – 25 odsto je u proseku sve poskupelo. Ali to nije uputno pominjati javnosti, da se slučajno ne uzbudi, pa ćemo je medijski zatrpati besmislenim nastupima i temama – RTS i Pink su šampioni besmislenih priloga o potpuno nebitnim temama.

Teška i nažalost prazna obećanja su padala ne samo prošle godine, već su ispaljivana nemilice svih ovih godina.

Izgradnja metroa u Beogradu je trebalo da bude započeta još krajem 2020. (obećanja iz 2017), tadašnji gradonačelnik Siniša Mali se hvalio kartama za metro (do prozora), autoput do Crne Gore još nije gotov (obećanje iz 2015), zgrada Beogradske filharmonije je trebalo da bude gotova još pre dve godine (predsednikovo obećanje iz 2017), Srbija je još 2020. prema predviđanju predsednika iz 2015. trebalo da bude u EU, Mercedes je trebalo da ima fabriku u Srbiji još, sada već davne, 2014, a Srbija i fabriku letećih automobila (2018).

Zašto su Simpsonovi preskočili Srbiju u svojim predviđanjima za 2023. godinu? 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Od svih neispunjenih obećanja mi smo sve već tokom prošle godine preživeli – i dnevno medijsko ratno stanje – malo sa Hrvatima, malo sa Kosovom, pa malo sa mafijom koje kao više nema u Srbiji, pa onda sa unutrašnjim neprijateljima iz opozicije i tajkunima koji preko svojih medija kritikuju predsednika i vlast…

Uvek kad se priča o tome šta sve mediji plasiraju setim se jedne od naslovnih strana, mislim da je bio, za današnje medijske pojmove naučni nedeljnik, „Zona sumraka“. Prvo su dramatično objavili da je negde u Bosni „rođena beba sa krilima slepog miša“, što najavljuje Apokalipsu, a zatim u sledećem da je „beba slepog miša odletela u nepoznatom pravcu“.

Šteta je samo što scenaristi Simpsonovih nisu u predviđanja za 2023. uvrstili i Srbiju.

Verovatno su shvatili da stvarnost u Srbiji nadilazi i najneverovatnije ideje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari