Zašto u beogradskim školama ove godine ne mogu da se kupe udžbenici na rate? 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Prodaja udžbenika za narednu školsku godinu u pretplati ove godine je u beogradskim školama zamrla, jer ni škole, ni izdavači još ne znaju šta će biti sa obećanjem gradonačenika Beograda Aleksandra Šapića da će svi učenici prestoničkih osnovnih i srednjih škola dobiti besplatne udžbenike.

– Prodaju udžbenika u pretplati svake godine izdavači nude već krajem februara, a rate su se obično plaćale od marta do leta. Ove godine niko od nas ne nudi školama ovu pogodnost jer svi čekamo da vidimo šta će biti sa najavom o besplatnim udžbenicima. Neki distrubuteri su već prinuđeni da stave ključ u bravu jer za njih neće biti posla ako izdavači knjige budu isporučivali direktno školama – kažu za Danas u jednoj izdavačkoj kući.

U dve beogradske osmoletke potvrđuju da izdavači ove godine nisu ponudili prodaju udžbenika na rate jer svi čekaju da vide da li će đaci dobiti besplatne udžbenike.

– Roditelji pitaju, ali ne znamo ništa da im kažemo. I mi čekamo. Mnogo je nepoznanica, od toga ko će biti zadužen da primi udžbenike, da ih prebroji i raspodeli… Ako to bude obaveza škola imaćemo mnogo problema. Ne znam samo da li neko misli da ćemo se time baviti tokom letnjeg raspusta. Šta će biti ako se neko dete ispiše i pređe u drugu školu u kojoj se radi po drugim udžbenicima, a nama stigne komplet predviđen za njega – nabraja neke od mogućih teškoća direktor jedne beogradske osmoletke.

On kaže da do sada nije bilo problema prilikom raspodele besplatnih udžbenika koje su obezbeđivali Ministarstvo prosvete i Grad (prošle godine su ih dobili đaci prvog i drugog razreda) jer se radilo o malom broju kompleta.

U Udruženju izdavača udžbenika i dalje nemaju saznanja na koji način će Šapićevo obećanje biti realizovano, niti ih je bilo ko iz Grada zvao na sastanak, nakon što su prilikom poslednjeg susreta od gradonačenikovog šefa kabineta dobili poruku da ako oni neće da pristanu na ponuđene uslove, ima ko hoće.

A ponuda Grada je bila da izdavači isporuče udžbenike svim školama do početka nove školske godine, ali da im knjige budu plaćene od 1. januara 2024, i to u osam rata.

Za sada se samo spekuliše da će gradska vlast pregovarati o uslovima sa svakim izdavačem ponaosob, a najveća briga, prevashodno malih izdavačkih kuća, je da li će im novac leći na račun čim isporuče knjige školama.

Namera lokalne samouprave da đacima koji pohađaju škole na njenoj teritoriji obezbedi školske knjige nije ni nova, ni sporna.

Praksa je, međutim, da se o tome obavesti resorno ministarstvo, jer i ono sprovodi nabavku jednog broja udžbenika za određene kategorije učenika osnovne škole iz sredstava republičkog budžeta.

Iz Ministarstva prosvete se do sada nisu oglašavali povodom saopštenja beogradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu koji ih je „prozvao“ da nisu bili zainteresovani za dogovor, zbog čega će jedan broj beogradskih osnovaca dobiti duple komplete.

Sekretarijat se nije zadržao samo na ovom saopštenju već je nakon toga uputio imejl direktorima beogradskih škola u kome potvrđuju da od svoje namere ne odustaju.

U dopisu direktorima su poručili da će „Grad Beograd, kao što je već najavljeno, obezbediti udžbenike za sve beogradske osnovce i srednjoškolce za narednu školsku 2023/24. godinu, i to za sve kategorije učenika“.

Napomenuli su da će kompleti obuhvatiti udžbenike za sve predmete, u zavisnosti od škole koju učenici pohađaju.

„Usled velike konfuzije koja je nastala kod roditelja, a usled nabavke udžbenika koje nabavlja Ministarstvo prosvete samo za posebne kategorije učenika i to u osnovnom paketu i dileme da li će Grad nabavkom obuhvatiti i ove kategorije, obaveštavamo vas još jednom da će Grad Beograd vršiti nabavku i za te kategorije, kao i za sve druge u punom paketu. Molim vas da obavestite roditelje da će Grad Beograd nabaviti komplete udžbenika nezavisno od kategorije kojoj deca pripadaju“, navodi se u dopisu Sekretarijata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari