Grad i izdavači ćute o besplatnim udžbenicima 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Drugi dan zaredom iz Skupštine grada ne odgovaraju na molbu Danasa da iznesu detalje sa sastanaka koji su prošle nedelje i juče održani sa predstavnicima izdavačkih kuća, povodom najavljene nabavke besplatnih udžbenike za sve učenike beogradskih osnovnih i srednjih škola.

 

Ni više izdavača koje smo ovim povodom pozvali nije želelo da govori za Danas, uz poruku da su obećali nadležnima u Gradu da neće iznositi detalje šta se dešavalo iza zatvorenih vrata.

Novinarka Danasa juče se obratila i PR-u gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića sa molbom da dobijemo tačne i pravovremene informacije o temi besplatnih udžbenika, budući da nam na mejlove sa pitanjima koje upućujemo na elektronsku adresu Sekretarijata za informisanje, niko ne odgovara.

Kako odgovor nije stigao, Danas je preneo informacije koje smo dobili od dva anonimna izvora iz dve izdavačke kuće, koji su nam prepričali šta se dešavalo „na sastanku sa Šapićem“.

Jutros smo, međutim, takođe od izvora koji je želeo da bude anoniman, saznali da jučerašnjem sastanku nije prisustvovao gradonačenik Šapić (kao što piše u Danasovom tekstu), već navodno njegov šef kabineta, uz potvrdu da su sve ostale informacije iz teksta tačne.

Zbog toga smo se opet obratili Šapićevoj saradnici zaduženoj za odnose sa medijima, sa molbom da čujemo šta se događalo na sastancima sa predstavnicima izdavačkih kuća. Isto smo ponovo pitali predstavnike tri izdavačke kuće, koji su bili prisutni na sastancima. Niko nije želeo da govori za Danas.

Takođe smo pokušali smo da dobijemo dopis koji su izdavači uputili nadležnim u Skupštini grada, kao odgovor na ponudu da im udžbenici koje bi isporučili za narednu školsku godinu, budu plaćeni od 1. januara 2024, u osam rata.

Međutim, nekoliko izdavača nam je poručilo da su se dogovorili da detalje pomenutog dopisa ne iznose u javnost.

Kako nam je rečeno, izdavači spremaju i dopis koji će uputiti Ministarstvu prosvete i premijerki Ani Brnabić, jer su nezadovoljni navodnom porukom koju je juče preneo Šapićev šef kabineta, da ako ne pristanu na ponuđene uslove, naći će nekoga ko hoće.

Cela priča o besplatnim udžbenicima za beogradske đake dešava se uoči novog odabira udžbenika za prvi i peti razred osnovne škole.

Osim za ova dva razreda biraće se i novi udžbenici za predmete tehnika i tehnologija u 7. i 8. razredu i informatika i računarstvo u 8. razredu, pošto je ova školska godina prva u kojoj se koriste udžbenici po novom programu, a posle jednogodišnjeg perioda, škole imaju pravo da se ponovo opredeljuju za udžbenike iz ovih predmeta, ali na period od četiri godine.

Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici, što praktično znači da izdavači za koje su se nastavnici opredelili računaju na sigurno tržište do novog odabira.

Zebnju izdavača da bi sve to moglo da se promeni izazvala je gore pomenuta poruka koju su dobili na poslednjem sastanku sa predstavnicima gradske vlasti, pa izdavači spekulišu da bi Grad mogao da kupi udžbenike od onoga ko da najnižu cenu i pristane na ponuđeni rok otplate.

Time bi se, kako tvrde, prekršio zakon koji predviđa da odluku o izboru udžbenika donose stručna veća nastavnika i učitelja.

Međutim, i sami izdavači su svesni da član 34 Zakona o udžbenicima predviđa da „izuzetno, odluku o promeni udžbenika može doneti nastavničko veće na obrazloženi predlog stručnih veća za oblast predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu“, o čemu se samo obaveštava Ministarstvo. Na ovaj zakonski član su se pozivale škole koje su se odlučile da koriste udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“, jer su za roditelje bili povoljniji.

Spekuliše se da bi Grad, u slučaju da nađe izdavača koji bi ponudio udžbenike po najpovoljnijoj ceni, takođe mogao da se pozove na član 34, kao i da bi škole mogle da dobiju poruku „odozgo“ da, imajući u vidu državni interes, biraju ono što im gradska vlast „sugeriše“.

Ovakav scenario nije nemoguć, budući da sve što se do sada dešavalo upućuje na zaključak da u gradskoj kasi nema dovoljno novca da Grad kupi i do početka naredne školske godine plati udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce, i to one koje su škole birale u redovnoj proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari