Zašto će jedan broj beogradskih osnovaca dobiti duple udžbenike? 1

Da li su gradonačenik Beograda Aleksandar Šapić i ministar prosvete Branko Ružić u svađi, pitanje je koje se nameće nakon što je danas popodne na sajtu Skupštine grada objavljeno da će učenici koji imaju pravo na besplatne udžbenike koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, dobiti duple komplete.

„Ministarstvo prosvete nije bilo zainteresovano da se dogovorimo, pa da za decu iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija kojima su oni do sada davali udžbenike, ne trošimo dupli novac. Zbog toga će te porodice dobiti duple udžbenike i od resornog ministarstva i od Grada Beograda”, piše u saopštenju Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, objavljenom na sajtu Skupštine grada.

Informacija da će beogradski osnovci i srednjoškolci dobiti besplatne udžbenike za narednu školsku godinu pojavila se na ovom sajtu samo nekoliko sati nakon što je Ministarstvo prosvete saopštilo da počinje prijavljivanje za besplatne udžbenike za učenike osnovne škole koji se finansiraju iz njihovog budžeta.

S druge strane, u saopštenju Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu stoji da su „sredstva za nabavku besplatnih udžbenika planirana budžetom za 2023. godinu“, a ako je to tačno, nejasno je zašto je na nedavnom sastanku u Skupštini grada izdavačima ponuđeno da obezbede školske knjige, a da im one budu plaćene tek od 1. januara 2024, i to u osam rata.

I sami izdavači su iznenađeni informacijom koja stiže iz Skupštine grada, budući da posle dva prilično neprijatna sastanka sa Šapićevim najbližim saradnicima, nije bilo novih susreta, pa im nije jasno zašto se u saopštenju Sekretarijata ne pominje, na primer, javna nabavka.

Iz Sekretarijata su, međutim, poručili da će „škole birati izdavače, a kada se čitava procedura završi, novac će biti uplaćen izdavačima za komplete udžbenika za tačan broj dece koja su upisana u osnovne i srednje škole u glavnom gradu“.

Roditelji se pak pitaju hoće li beogradski osnovci i srednjoškolci dobiti sve udžbenike ili samo deo kompleta, ali ni na ovo pitanje za sada nema odgovora.

Besplatne udžbenike koje plaća Ministarstvo prošle godine dobilo je 88.000 učenika u Srbiji, ali se ne zna koliko ih je iz Beograda.

Nejasno je zašto bi se novac odlivao na kupovinu duplih kompleta, umesto da se racionalnije iskoristi, bilo tako što bi deca iz najosetljivijih kategorija dobila sve potrebne udžbenike (sada za neke predmete knjige kupuju roditelji), ili povećanjem obuhvata đaka kojima je ova vrsta pomoći preko potrebna.

Pošto Grad Beograd već dve godine zaredom kupuje deo udžbenika učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole praksa je bila da svi koji po kriterijumima Ministarstva ispunjavaju uslove za besplatne udžbenike knjige dobiju od Ministarstva, a Grad je finansirao deo kompleta za sve ostale beogradske prvake i drugake.

Treba podsetiti da je aktuelni gradonačenik, kada je stupio na dužnost, kritikovao poteze Gorana Vesića, koji je u svojstvu zamenika gradonačelnika Beograda bio zadužen za nabavku besplatnih udžbenika i tableta (za učenike od trećeg do šestog razreda).

Šapić je, kako su pisali mediji sredinom prošle godine, kritikovao podelu besplatnih tableta, koju je organizovala prethodna gradska vlast predvođena gradonačelnikom Zoranom Radojičićem i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, navodeći da „nijedno dete ne uči sa tableta, niti se koristi u učionicama“.

„Vesić je podelio tablete a posle smo došli u situaciju da nemamo para za neke stvari“, rekao je tada Šapić, koji nije sproveo Vesićevo obećanje da će i đaci koji su ove školske godine treći razred, dobiti tablete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari