Zašto u Srbiji nedostaje profesora matematike, fizike, hemije…?

Ostavite komentar


  1. Zato što idu u inostranstvo ili rade u stranoj firmi jer ko je još lud sem nekolicine da posle tolikog rada ostane u Srbiji i radi za platu od 500 e. Više zaradi bilo koji zanatlija.

  2. Zato što bolje mogu da prodaju svoje znanje nego da rade za male plate težak posao.

  3. Sve će to da reši dualno obrazovanje.
    Kao što je rešilo i usmereno.

  4. Profesori!? Nauka!? Srbija je zemlja menadžera, analitičara i raznih drugih profesija, gde se ne navode akademska zvanja. Kome trebaju profesori prirodnih nauka, kad je uspeh u Farmi, Zadruzi, Slot klubu i drugim novokonponovanim kič zanimanjima.

  5. Moja cerka zavrsila dif ,dobar student,bila uspesan sportista i radi vec godinama pod ugovorom i sa pola norme casova jeli to uredu?

  6. Kad bi samo znali koliko je nasih svrsenih studenata PMF-a otislo u inostranstvo u poslednjih 30 godina…

  7. Profesora sa doktoratima i naucnom kompetencijom,ili nastavnika? Nije isto.

  8. Ko bi to očekivao u zlatno doba koje nam umesto ranije 300-400, danas daje 3.000-4.000 doktora nauka. Izgleda da niko od njih ne voli ni matematiku ni ostale prirodne nauke ili ne vole da rade sa decom u školi. Ili, imaju diplome a ne znaju matematiku.

  9. Resenje je da ponudite nastavnicima koji su u penziji da rade. Mladi ce se uvek pre zaposliti u IT industriji nego kao nastavnici. Nazalost, radna snaga nedostaje u svim oblastima i industrijama a to je posledica odlaska ljudi iz zemlje kao i negativnog prirodnog prirastaja. Srbija je u situaciji da hitno treba da
    omoguci uvoz radne snage svih zanimanja i smanji papirologiju i procedure dobjanja radne i boravisne dozvole. U suprotnom, ovaj nasoj napacenoj zemlji se ne pise dobro.

  10. Takođe bi imalo smisla da se ne traži master diploma za rad u srednjoj školi već samo onih 36 espb za pedagoško-psihološke predmete jer je master bukvalno nepotreban za nivo znanja koji se prenose u srednjoj školi i služi samo da bi fakulteti zarađivali pare. Dakle, ideja da se studentima četvrte godine odmah pruži prilika za rad je odlična, i treba ih podsticati normalnim ugovorima i mogućnostima za usavršavanje (seminari koji imaju smisla a ne budalaštine koje nudi ZUOV). O plati da ne pričam.

  11. Да, а у пракси нема теоретске шансе да се нађе запослење у школи, увек нешто фали. Е то је сува математика, треба педагогија, е то је примењена математика, није то то и тако увек.

  12. Pa zato što Megatrend, Karić i slične obrazovne institucije za pare štancuju menadžere za trafiku i slične stručnjake koji mogu biti ministri al ne znaju matematiku ni za peti razred osnovne škole ! Znanje nam treba! Ne mogu pametnim i obrazovanim narodom ovako manipulisati. Sve je srozano na dno!

  13. Stanje u školama je teško opisati nekome ko je završio školu pre 10 godina,a kamo li ranije.Deci je omogućeno da neograničeno izostaju sa nastave.Imam učenike koji su od septembra do kraja šk.godine svega tri puta došli u školu (u jednom odeljenju njih 10).Direktor izvrši pritisak na najgrublji način da toj deci dam pozitivne ocene na kraju godine.O količini bahatosti učenika koji apsolutno ometaju nastavu ,a kojima po zakonu ne mogu ništa,neću ni da govorim.Niko više ne želi da troši svoje živce i snagu i da neprestano doživljava poniženja.

  14. Zato sto nema na megatrendu nego na PMF,tesko je za zavrsiti i onda radi za malu platu!

  15. Pitajte Vašu koleginicu koliko godina polažu jedan predmet kod nje na fakultetu. Ne mogu tačno da se setim jer predaje više. Od prijatelja sam saznao da polažu po sedam godina minimum. Pa zato i nema studenata. O tome pišite. Nadam se da će ova objava proći cenzuru, i istina se pojaviti. Molim novinare da ispitaju ovo i objave.

  16. Otišao sam iz Srbije pre tri godine, u mojoj 50-oj i sa preko 20 godina staža u prosveti kao diplomirani i licencirani profesor nemačkog jezika. U Nemačkoj vozim autobuse i bolje živim. Toliko o tome.

  17. Ja sam profesor matematike,završila sam PMF u Nišu i savršeno mi je jasno zašto nema studenata matematike.Nikom ne bih savetovala da upiše PMF u Nišu

  18. Profesorka matematike sam, radim u školi već 30 godina. Da sam znala da će prosveta dovde dogurati, radila bih pre na pijaci. Osim malih plata, nemamo nikakva prava, deca bukvalno smeju i da nas pljuju, gađaju, a mi stojički moramo to da trpimo i da im kažemo da to nije lepo, naravno nema kažnjavanja. A u penziju ne možemo da pobegnemo pre 65 godina.

  19. Prosveta je, kao i drugi sistemi, smušljeno razvaljena. Posledice ćemo tek trpeti. Ko je lud da radi za tako malu platu bez minimuma dostojanstva. Ovo je zemlja rijalitija, a ne znanja i obrazovanja…

  20. Zaista ne znam gde to fali nastavnik hemije?
    Evo ja sam nastavnik,hemije,godinama bez posla…kada „iskopam“ neki konkurs,uvek se nadje neki razlog da me ne prime.

  21. Prvo matematika, fizika, hemija su teški predmeti i nije lako doći do fakultetske diplome. Profesori koji predaju te predmete nisu motivisani za rad jer ista primanja imaju i oni i neko ko se samo teorijom bavi, jedan je od razloga

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.