Zašto Vlada još nije imenovala dva člana Upravnog odbora Kliničkog centra u Nišu 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS

Podnošenje novog predloga za imenovanje dva člana Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Niš iz reda zaposlenih, i to samo zato što se nadležni u Republici nisu izjasnili o predlogu koji je UKC poslao još pre dve godine, bilo bi najobičnija farsa, ocenjuje za Danas dr Dragan Milić, jedan od neizabranih kandidata za člana UO UKC, direktor niške Klinike za kardiohirurgiju i prodekan Medicinskog fakulteta.

Iz Ministarstva zdravlja, koje u vreme dok je na njegovom čelu bio Zlatibor Lončar nije dostavilo Vladi predlog Stručnog saveta UKC Niš o imenovanju dr Milića i dr Milana Lazarevića za članove UO iz reda zaposlenih, koji su podržali i reprezentativni sindikati, a koji mu je prosleđen još u decembru 2020, ovih dana su saopštili da “taj predlog ne važi” i da je potrebno da „pošalju novi“.

Upravni odbor ovog UKC, najveće zdravstvene ustanove južno od Beograda, funkcioniše u krnjem sastavu od januara 2021, kada je Vlada imenovala tri eksterna člana od kojih nijedan nije iz Niša, ali ne i dva iz reda zaposlenih.

“Zakonom o zdravstvenoj zaštiti je propisano da predlog daje Stručni savet zdravstvene ustanove, po prethodno pribavljenom mišljenju reprezentativnih sindikata u zdravstvenoj ustanovi. S obzirom na to da je prošlo dve godine (od kada je predlog Stručnog saveta niškog UKC poslat Ministarstvu, prim. aut.), postoji mogućnost da su nastale neke promene, pa je stoga potrebno dati nov predlog Stručnog saveta i mišljenja reprezentativnih sindikata, sa urednom i potpunom dokumentacijom, a u skladu sa članom 123. Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, rekao je Južnim vestima pomoćnik ministra Jugoslav Kelečević, precizirajući da “postojeći predlog nije odbijen, nego nije dat nalog od strane kabineta da se realizuje”.

Prema dostupnim informacijama, ni uprava UKC do sada nije preduzela išta da se kompletira organ upravljanja koji je ključan za donošenje svih značajnih odluka u ustanovi.

Vršilac dužnosti direktora UKC dr Zoran Perišić nije odgovorio na pitanja Danasa da li će i šta ubuduće učiniti po tom pitanju, da li će Stručni savet predložiti nove kandidate, da li će UKC izabrati novi Stručni savet, kao i da li se i na koji način krnji sastav UO odražava na funkcionisanje ustanove.

Zašto Vlada još nije imenovala dva člana Upravnog odbora Kliničkog centra u Nišu 2
Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

Dr Perišić je odbio da odgovori na naša pitanja vezana za polovični sastav UO i pre više od 15 meseci.

Dr Milić, koji je poznat široj javnosti i po kritikovanju organizacije i propusta niškog UKC tokom kovid epidemije, što mu je tadašnji ministar Lončar javno zamerio, kaže da je najnoviji stav Ministarstva o kompletiranju UO kroz slanje novog predloga “proizvoljan, nelogičan i nekonzistentan”.

Takav stav je i “bez ikakve zakonske osnove”, zbog čega se u obrazloženju “i ne navodi neki član zakona ili propisa”, što je ”skandalozno i nedopustivo”.  

Zašto Vlada još nije imenovala dva člana Upravnog odbora Kliničkog centra u Nišu 3
Foto: Facebook/Dragan Milić

“Ministarstvo mora da se ponaša u skladu sa zakonom a ne u skladu sa interesima pojedinaca ili raznih formalnih i neformalnih grupa, bile one stranačke ili privatne. Zahtev da Stručni savet UKC pošalje novi predlog članova UO indirektno govori da se Ministarstvo iz ličnih a ne zakonskih razloga ne slaže sa predlogom dvojice članova i da se traže druga imena koja bi tu bila da ispunjavaju naloge i želje iz Beograda. Siguran sam da će članovi Stručnog saveta trpeti ogromne pritiske da tako postupe. Mogući način da se ovo prevazidje je i moja smena u Stručnom savetu, čiji sam član”, kaže dr Milić.

On ocenjuje da su glavni razlozi za neimenovanje dr Lazarevića i njega za članove UO “što poštuju struku i interes pacijenta, a ne interese pojedinaca i interesnih grupa”.

“Ključna su dva momenta. Najpre to što jasno kritikujemo katastrofalno lošu organizaciju zdravstvene zaštite u Nišu, koja nema bolnicu sekundarnog tipa, niti jedan jedini klinički institut. Zatim, kao članovi UO imamo dva glasa pri izboru direktora niškog UKC, a sigurno je da nikada ne bi glasali po diktatu i naredbi bilo kog pojedinca i grupe već po savesti, birajući najboljeg kandidata u skladu sa Zakonom. Možda je razlog neizbora dr Lazarevića i mene i činjenica nismo članovi nijedne političke stranke u vremenu kada je članska karta a ne struka ‘uslov svih uslova’”, kaže Milić.

Prema Statutu UKC Niš, UO je organ upravljanja sa velikom nadležnošću.

On, između ostalog, donosi ključne akte UKC, program rada i razvoja, plan investicija, plan nabavke medicinske i druge opreme, kao i odluke o kreditima u vezi sa tekućim poslovanjem.

Takođe, odlučuje o poslovanju UKC, korišćenju sredstava ustanove, izgradni i adaptaciji njenih objekata i otpisu zastarelih i nenaplaćenih potraživanja, a raspisuje i konkurs za izbor direktora.

 

Za šta se zalažu nesuđeni članovi Upravnog odbora?

“Mi se zalažemo za hitno formiranje Kliničko- bolničkog centra u prostoru sadašnje Vojne bolnice, kao ustanove sekundarnog nivoa koju Niš nema, i formiranje tri instituta- za onkologiju, kardiovaskularne bolesti i za majku i dete. Odmah nakon renoviranja napuštene bolnice u Knez Selu trebalo bi formirati i institut za plućne bolesti, koji bi između ostalog u slučaju neke nove virusne pandemije bio idealno mesto za prihvat i lečenje obolelih”, kaže dr Milić.

 

UKC pokriva teritoriju sa 2,5 miliona stanovnika

Niški UKC pokriva teritoriju juga Srbije sa oko 2,5 miliona građana, u njegovom sastavu je 28 klinika, instituta i zavoda, a i nastavna je baza Medicinskog fakulteta. U ustanovi je zaposleno više od 3.000 ljudi, od kojih su oko 2.300 zdravstveni radnici, a 750 lekari.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari