Zašto Zrenjaninci imaju zamerke na uličnu rasvetu, čak i posle njene zamene 1Foto: M.P./ Danas

Godinu dana nakon zamene sijalica na uličnoj rasveti u Zrenjaninu i dalje stižu primedbe građana da su ulice u ovom gradu nedovoljno osvetljene.

Neki Zrenjaninci kažu da imaju rasvetu, ali da je ona žuta umesto bela i „da je svetlo čkiljavo“, dok drugi kažu da nema dovoljno bandera sa sijalicama, pa su ulice u polumraku ili mraku.

Na pitanje treba li Zrenjaninu bolja rasveta čitaoci naše Fejsbuk stranice odgovaraju: „Treba treba, pod hitno“. Neki od Zrenjaninaca poslali su i fotografije svojih ulica u mraku ili polumraku.

Situaciju u vezi sa postojećom uličnom rasvetom oveko komentarišu:“Treba nama svašta: bolja rasveta, bolji javni gradski saobraćaj i stajališta, bolja svetlosna signalizacija, uređena igrališta, e da i voda za piće… Nastavi niz“.

Jedan od čitalaca odgovorio je: „Za koju godinu nosićemo baklje ulicom“, dok je drugi upitao:“Da li neko zna koja firma je zadužena za uličnu rasvetu u Zrenjaninu. Inače nisam uopšte zadovoljan uličnom rasvetom“.

Čitateljka je situaciju opisala rečima:“Naravno! Ulična rasveta nikad nije bila baš dobra, ali ovo sad je stvarno užas. Još kad se uzmu u obzir očajni trotoari, mi stariji ćemo se polomiti“, glasi jedan odgovor.

Drugi čitalac dodaje: „Naravno, pored toga što nema svetla u pojedinim ulicama, u ovim što ima svetlo je užasno, žuto“, dok drugi kaže:“Treba Zrenjaninu mnogo toga, a ne samo bolja ulična rasveta. Ali, izgleda da je narod zadovoljan postojećim stanjem, a rezultati izbora to najbolje pokazuju“.

Kako je Zrenjanin umesto led rasvete dobio natrijumovo žuto svetlo

Ideje i projekti rasvete u Zrenjaninu u protekle dve decenije nekoliko puta su menjani bez ikakve javne rasprave i uključivanja građana, iako su oni veoma zainteresovani za kvalitet ove usluge.

Ideja da se zastareli sistem javne rasvete rekonstruiše, a živine sijalice zamene štedljivim led sijalicama potiče iz 2002. godine, ali je tek 2019. godine doneta odluka, nakon što nije nađen partner.

Posao koji je rukovodila Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina na tenderu je dobila beogradska firma „Elektro enerdži”. Dok je postupak javne nabavke tekao, bilo je nekoliko izmena konkursne dokumentacije.

“Elektro Enerdži” iz Beograda, preduzeće koje je dobilo posao na tenderu, angažovalo je lokalnog kooperanta, firmu “Elektrolumen”.

Na projekat unapređenja bilo je mnogo primedbi u kratkom i netransparentom postupku javne nabavke. Najveća primedba je bila ograničena upotreba natrijumovih sijalica.

„Izbor natrijumovih sijalica obrazložen je činjenicom da su led sijalice mnogo skuplje, zamena bi košatala 600 miliona dinara, a ne donose proporicionalno veću uštedu“, navodi se u izveštaju o kumunalnim delatnostima u Zrenjaninu koji je sačinio Zrenjaninski socijalni forum.

Rok za završetak poslova bio je maj 2020. Očekivano, kasnilo se a iz Direkcije za uređenje grada Zrenjanina potvrđeno je krajem 2021. godine da je posao zamene starih živinih sijalica završen.

Zamerke na natrijumove sijalice najviše imaju meštani sela. U Elemiru, selu u kome su živine sijalice zamenjene natrijumovim, meštani tvrde da je osvetljenost vrlo loša, čak gora nego kad se selo osvetljavalo živinim sijalicama.

Kažu, kad je na svakoj drugoj banderi sijala živina sijalica bolje se videlo nego sad kad na svakoj svetli natrijumova. I u Belom Blatu svaka treća bandera imala je sijalicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari