Zastrašivanje, opomena ili osveta: Zrenjaninska profesorka Senka Jankov na udaru svoje škole 1Foto: M.P./ Danas

Profesorka zrenjaninske gimnazije Senka Jankov, nakon objave da je Zrenjaninska gimnazija, gde je zaposlena, pokrenula protiv nje postupak suspenzije zbog plakata „Zrenjanin protiv nasilja“, sprema žalbu.

Kako je objasnila za Danas, nema nameru da prizna bilo kakvu krivicu, koja joj se inputira. Povodom pokušaja suspenzije, prebacivanja da je bilo političke zloupotrebe i optužbi da je okačila plakat koji poziva na protest „Zrenjanin protiv nasilja“ u Google učionici, kao i da je objavila u listu Danas članak o protestima građana, Senka Jankov oštro se ogradila od svega.

O celom slučaju oglasila su se brojna udruženja i pojedinci, ukazujući na to da se u ovom trenutku u Srbiji vrše brojni pritisci na građane.

„Nemam dilemu da se ovde radi kako o zastrašivanju same Senke Jankov, tako i o slanju upozorenja svim drugim profesorima i profesoricama da su oni sledeći ako budu uradili bilo šta što se režimu na vlasti ne svidi. To je spirala nasilja, u kojoj živimo svakog dana, i poslednji je trenutak da tome stanemo na put. Senka Jankov ne sme ostati sama – kao društvo moramo da joj čuvamo leđa, da insistiramo da je u što kraćem roku vrate na posao i da ne bude pokrenut nikakav postupak protiv nje. Svakako, profesorica može da računa na moju, na našu, podršku i zaista se nadam da je ova sramna odluka direktora škole neće obeshrabriti, već da će nastaviti da bude uzor mladim generacijama“, objasnila je Alisa Kockar, potparolka DS.

Aleksandar Olenik, advokat, kaže da je na delu zloupotreba javnih resursa i da se pojedinci od integriteta svako malo zastrašuju.

„To je primer partijskog nasilja, samovolje i zlaupotrebe javnih funkcija u cilju očuvanja ove i ovakve, sadašnje vlasti. To nije svojestveno samo Zrenjaninu, već nažalost, i drugde. U svim javnim preduzećima su postavljeni partijski kadrovi, čiji je jedini zadatak da sprovode Vučićevu volju i to, uglavnom, kršenjem zakona, primenom nasilja, ucenom, pritiskom. Današnji skup je, bukvalno, rezultat te vrste zloupotrebe javnih resursa i institucija, i sve vlasti koju imaju“, ocenio je Olenik.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, smatra da do pokretanja suspenzije nije trebalo uopšte da dođe.

„Mislim da je to sraman čin i da to škola nije smela sebi da dozvoli. Svakako smo ponudili koleginici svaku vrstu pomoći i tu smo za sve što bude trebalo“, kaže Kokot.

Milica Lipšor,  iz Udruženja za radna prava žena ROZA, kaže da će profesorki Senki jankov biti u pomoći jer to što se dogodilo „nije u redu, uopšte“.

„Roza pruža punu podršku profesorici Senki Jankov, mislimo da je potpuno neprimereno to što se dogodilo i sramotno. Naše udruženje će joj pružiti svaku podršku koja joj bude potrebna“, kaže Milica Lupšor.

Udruženje Novi optimizam, čijeg Upravnog odbora je Senka Jankov član, ističe da je odluka protiv profesorke Jankov svojevrsna osveta zbog njenog angažovanja i učestvovanja na protestima protiv nasilja, ali i u brojnim građanskim akcijama tokom kojih se ona zalaže za podizanje kritičke svesti kod mladih i u društvu uopšte, saopštio je Novi Optimizam.

„Smatramo da je pozadina ove odluke zastrašivanje prosvetnih radnika, i to u gimnaziji koja mora biti svetionik promovisanja i razvijanja kritičke i progresivne misli. Za nas je neprihvatljivo da se targetiraju pojedinci, nastavni radnici, čija misija nije samo da nekog nešto nauče, već da konstantno učenike pozivaju na razmišljanje, društveno angažovanje, razumno pristupanje argumentima, da istražuju i kreiraju svoje stavove, traže odgovornost institucija uvek i svuda, sami budu odgovorni članovi društva i postanu društveno empatična bića“, kažu u Novom optimizmu.

I Organizacioni odbor protesta”Zrenjanin protiv nasilja”saopštio je da najoštrije osuđuje odluku direktora Zrenjaninske gimnazije da suspenduje profesorku sociologije Senku Jankov, nakon što je, kako se navodi u odluci, „u google učionici“ okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“!

LSV smatra da je odluka rukovodstva gimnazije politički pritisak na profesorku Jankov, ali i sve nastavnike i učenike koji žele da konzumiraju svoja ustavna prava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari