Zatraženo da beogradsko tužilaštvo preuzme ratni zločin na Koranskom mostu 1Foto: Medija centar (аrhiva)

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da pokrene krivični postupak protiv odgovornih koji su naredili, organizovali i sproveli likvidaciju 13 pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) na Koranskom mostu 1991. godine.

Linta je podsetio da su na današnji dan 1991. godine pripadnici hrvatskih paravojnih i policijskih snaga zaustavili ispred mosta na Korani u Karlovcu dva vojna kamiona u kojima su bili aktivni i rezervni pripadnici JNA, koji su položili oružje nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni.

„Odmah po predaji jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u prostorije policije a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaških sela, sprovedena je pešice preko koranskog mosta. Čim su stupili na most počela je likvidacija iz automatskog oružja ili klanjem“, naveo je Linta.

On je podsetio da je za taj zločin osudjen samo Mihajlo Hrastov 2016. godine i to na četiri godine zatvora, što predstavlja duboko vredjanje žrtava i porodica.

„Sudjenje Hrastovu je bila farsa i trajalo je 23 godine, što je jedan od mnogih dokaza da hrvatsko pravosudje nije nezavisno i nepristrasno već ima zadatak da opravda najbezočniju laž da su Srbija, JNA i Srbi bili agresori a Hrvatska je tobože vodila oslobodilački i odmbrambeni rat“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari