Zatvara se kultna knjižara "Most" u Novom Sadu: Na tržištu nema više mesta za male, nezavisne prostore 1Foto: Knjižara Most

Knjižara „Most“ koja je u Novom Sadu u pasažu u Zmaj Jovinoj ulici broj 22 postojala 30 godina, uskoro zatvara svoja vrata. Za sve ove decenije kod Novosađanki i Novosađana je izgradila kultni status, ali to joj nažalost nije pomoglo da preživi na tržištu.

Krajem februara, Novi Sad ostaje bez jednog od svojih simbola, jer nema osobe koja barem jednom nije zakoračila u podrum zgrade „Sterijinog pozorja“, gde se nalazi knjižara „Most“.

„Dragi naši, u 2023. ulazimo sa tužnim vestima. Pored sveg našeg truda i napora da sačuvamo utočište za knjigoljupce, ipak je došao dan kada smo doneli odluku da je vreme da se ovo poglavlje završi. Želimo da se zahvalimo svima koji su tokom gotovo tri decenije bili uz nas. Pozivamo vas da iskoristite priliku i nabavite knjigu koju želite po sniženoj ceni, a ovu vest podelite kako bi došla do što više knjigoljubaca“, napisao je tim knjižare Most, na svojoj Fejsbuk stranici.

Vlasnica knjižare Korana Borović, kaže da već dugo posluju u minusu i da je ovo bila neminovna odluka. Pre desetak godina bili su u sličnoj situaciji, ali su uspeli nekako da prebrode taj period. Međutim, nedovoljna poseta i star prostor koji zahteva velika ulaganja, na kraju su presudili.

„Konkurencija je velika i jaka. Nalaze nam se bukvalno iznad glave dve velike knjižare sa izlozima, svojim izdanjima koja na neki način drže taj knjižarski monopol, iako zaista ne bih želela da za ovu situaciju okrivim nikoga do jednostavno jedne celokupne situacije koja je u zemlji“, rekla je Borović za RTV.

Knjige se danas prodaju na raznim drugim mestima, a za male, nezavisne knjižare, izgleda nema više prostora. „Most“ je jedno vreme funkcinisao i kao kafe knjižara. Početkom milenijuma stepenice koje vode dole ka knjižari znale su biti pretprane omladinom koja je ovde došla da čuje kakvu dobru priču o novim izdanjima ili da sluša di-džejeve koji su vrteli muziku.

I danas postoje u Novom Sadu male nezavisne knjižare gde se ljudi druže na promocijama, tribinama i koncertima ili jednostavno dođu da vide šta ima novo, ali „Most“ je ipak bila najdugovečnija, sa posebnim mestom u srcima građana Novog Sada koji vole knjige. Velika šteta što smo ju izgubili.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari