Zatvara se prihvatni centar za migrante u Šidu 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Broj migranata se drži pod kontrolom i zato možemo da smanjujemo broj naših kapaciteta, izjavio je uoči današnjeg privremenog zatvaranja Prihvatnog centra za migrante u Šidu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Mi ćemo se truditi, kao i do sada, da što manje opterećujemo gradska jezgra naseljenih mesta i zato zato će i prihvatni kamp u Šidu, koji podneo najveći teret i kroz koji je prošlo desetine hiljada ljudi, sada biti privremeno zatvoren“, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju.

On je najavio i smanjenje broja migranata u pojedinim prihvatnim centrima.

„Obrenovac je prvi centar u kome će se osetiti značajnije smanjivanje broja. Treba da svi ravnomerno podelimo teret krize. Ukoliko i dalje bude opadao broj migranata zatvaraćemo i druge centre., istakao je Vulin.

Svaki od migranata će biti zbrinut i suguran. Prema njemu ćemo se i dalje ponašati prema najvišim kriterijumima, boljim, sigurnijim i višim nego što to rade i mnogo bogatije zemlje od nas, dodao je Vulin.

Možda oni, kako je rekao, imaju više novca ali niko nema našu organizaciju i naše ljude, njihovu humanost, strpljenje, razumevanje. Zato se migranti ovde osećaju dobrodošlo, ocenio je on.

Vulin je istakao da oni nisu zatražili naš azil, ne žele da ostanu u Srbiji.

Građani Srbije mogu da budu mirni, na svakom delu naše teritorije postoji država sa jasnom i sigurnom organizacijom, država koja će zaštititi migrante i njihova ljudska prava ali i svakodnevni život naših građana“, rekao je Vulin.

Vulin se zahvalio lokalnoj samoupravi, predsedniku opštine i svim građanima Šida na velikoj humanosti i ogromnom strpljenju koje su pokazali svih ovih godina.

„Migranti su bili bezbedni, sigurni, zaštićeni, zbrinuti. Možemo da kažemo da smo i ovde u Šidu pokazali svoje najlepše lice“, rekao je Vulin.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.