Odbornici SO Pirot na poslednjoj sednici doneli su odluku o obezbeđivanju sredstava zajedno sa Vladom Srbije za učešće u finansiranju izgradnje zatvorenog bazena, rekonstrukciji i dogradnji Omladinskog stadiona i uređenju parkovske površine oko srednjevekovnog gradića. Reč je o kapitalnim objektima čija se izgradnja planira već godinama, ali nije bilo para za to.

Prema uslovima konkursa projekti će biti finansirani 50 odsto vrednosti iz republičkog budžeta, dok drugu polovinu obezbeđuje lokalna samouprava u narednih pet godina. Vrednost projekta izgradnje zatvorenog bazena iznosi oko 5,5 miliona evra, za projekat rekonstrukcije i dogradnje Omladinskog stadiona neophodno je obezbediti 350.000 evra a za uređenje parkovskih površina oko srednjovekovnog gradića, oko 800.000 evra. Zemljište na kome bi se gradio bazen je u vlasništvu opštine, urađena je projektna dokumentacija i obezbeđene građevinske dozvole.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da je dobro što je većina odbornika na sednici SO glasala za ove objekte koji treba da se grade u Pirotu.

– Sa ovim projektima želimo da kandidujemo na konkursu koje je raspisala Vlada u cilju podsticaja domaće građevinske operative u vreme krize. Nadam se da ćemo imati razumevanje Vlade. Ukoliko se odobri njihovo finansiranje, učešće opštine i Vlade bi bilo po 10 posto, a ostalo je kredit koji će na pet godina po pola otplaćivali Vlada i opština sa grejs periodom od godinu dana. Na ovaj način bi nema sumnje izgradili zaista kapitalne objekte u gradu. To je jedina šansa da se oni izgrade – kaže Vasić.

Svi projekti s kojima Pirot konkuriše zadovoljavaju uslove konkursa. Izvršena je eksproprijacija zemljišta, urađeni su projekti, izdate građevinske dozvole. Prioritet, s obzirom na značaj investicije, svakako je izgradnja zatvorenog bazena.

Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić ističe da bi se zatvoreni bazen gradio na lokaciji ‘’Senjak’’ pored Gradskog stadiona, na površini od 3.700 metara kvadratnih. Gradiće se dva bazena, jedan veličine 33 sa 25 metara i drugi za neplivače 12,5 sa osam metara, kao i ostali prateći sadržaji, poput teretane, fitnes kluba, saune, spa centra, solarijuma, nekoliko lokala, restorana i prostorija uprave.

– Dva terena za košarku i rukomet na Omladinskom stadionu će biti potpuno rekonstruisani, sa novim podom od reciklirane gume, novom rasvetom i sedištima na tribinama. U kasnijoj fazi bi se uradile nadstrešnice na tribinama. Umesto stare zgrade gradiće se nova od 400 metara kvadratnih u kojoj će biti svlačionice, sanitarni čvor, biletarnica, lokali, kao i restoran sa baštom, teretanom i prostorijama za rad uprave. Park pored Gradića takođe treba da dobije novo ruho. Osim uređenja zelenih površina, predviđa se izgradnja amfiteatra na mestu sadašnjeg zapuštenog bazena, fontane, šetališta i parkinga. Cilj nam je da kapije Gradića otvorimo za građane i da im ponudimo interesantne sadržaje. U donjem gradu ovog kompleksa biće pivnica, vinarija i poslastičarnica u duhu stare arhitekture koja se uklapa u ambijent, a u obnovljenim kulama gornjeg grada bile bi stalne postavke – kaže Branislav Kostić.

Odbornik SRS-a u SO Pirot Igor Tančič kaže da je ovo jedinstvena prilika koju nikako ne treba propustiti.

– Ako nam neko daje polovinu sredstava to svakako treba iskoristiti – kaže Tančić.

Odbornik Koalicije za Pirot Rade Petrović kaže da nisu protiv bazena, ali se zalaže za njegovu izgradnju iz realnih prihoda a ne kreditima i zaduženjima.

– Sve ovo me podseća na onu staru „da dok sam ja na vlasti blagostanje, a posle potop’’. Nisam za to da se grad prezadužuje – kaže Petrović.

Za zamenika šefa Odborničke grupe DS-a u SO Srđana Mitića, ideja nije loša, ali da mu je žao što se troše sredstva svih poreskih obveznika a niko ne razmišlja o štednji.

Odbornik G17 plus u SO Pirot dr Radovan Ilić kaže da se često kritikuju ministarstva što Pirot ne vide kao mesto pogodno za investicije.

– Sada se pitamo hoćemo li da prihvatimo ovo što se nudi ili ne. Zašto lokalna samouprava ne bi donela odluku o učešću u izgradnji ovih značajnih objekata ako Vlada učestvuje sa polovinom sredstava – kaže Ilić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari