Zatvorska uprava: Svi zavodi imaju lekove za lečenje osuđenika sa infekcijom korona virusa 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je danas da sve kazneno-popravne ustanove imaju lekove neophodne za lečenje osudjenika kod kojih je registrovano prisustvo korona virusa, a da su „tvrdnje Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica ‘Novi početak’ da im lekove kupuju njihove porodice, netačne i zlonamerne“.

U saopštenju se navodi da „svi osudjenici dobijaju lekove koji se nalaze na pozitivnoj listi RFZO baš kao i kad su u pitanju druge vrste terapija, a za lečenje ove vrste infekcije zavodi su im obezbedili i neophodne vitaminske suplemente za jačanje imuniteta“.

„Osudjenici se leče kao i svi drugi građani Srbije – lica koja se požale na bilo koji simptom odmah se izoluju od drugih lica, testiraju se i smeštaju pod pojačan medicinski nadzor i leče. Licima sa infekcijom se proverava nivo kiseonika u krvi, temperatura, krvna slika i po potrebi im se snimaju pluća“, navodi se u saopštenju.

Uprava navodi da je samo u zavodu u Nišu od marta do sada testirano više od 900 lica, kao i da se prvi slučaj infekcije kod osudjenog lica u ovom zavodu pojavio 27. novembra.

„Taj osuđenik je izlečen i vraćen u matični paviljon. Naglašavamo i da za redovne posete osobama koje dolaze osudjenicima u posetu po zakonu (najmanje dva puta mesečno a uz dozvolu uprave zavoda i više puta) nisu ni sada, niti su ranije bili potrebni PCR testovi kako ova organizacija uporno predstavlja. Osobe koje dolaze u posetu moraju da imaju zaštitne maske, a za osudjenike zavodi obezbeđuju maske, rukavice i vizire“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata, potreban je kod poseta bračnog druga, dece ili roditelja u posebnim prostorijama, na koju osudjeni ima pravo jednom u dva meseca u trajanju od tri sata.

„Predstavnici ovog udruženja (‘Novi početak’) su КPZ u Nišu juče donirali jednu kutiju sa lekovima koje taj zavod već dovoljno ima“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zatvorska uprava: Svi zavodi imaju lekove za lečenje osuđenika sa infekcijom korona virusa”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.