Zaustavljen putnički automobil sa radioaktivnim elementima na prelazu Bezdan 1Foto: Pixabay

Kako saznaje SOinfo.org, u subotu je na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske detektovan opasan nivo radijacije u putničkom vozilu.

Prisustvo radioaktivnih materijala, po objašnjenju koje je dobio SOinfo.org, „prijavili” su postavljeni senzori na graničnom prelazu.

Prema nezvaničnim informacijama, senzori su se oglasili upozoravajući na visok nivo zračenja i prisustvo „ozbiljne količine” radioaktivnog materijala u putničkom vozilu stranih registarskih tablica koje je čekalo na izlazak iz Srbije.

Vozač i dva saputnika, svi hrvatski državljani, su uhapšeni na licu mesta.

SOinfo.org je obavešten da je na granični prelaz, po prijavi incidenta, stigla „dežurna ekipa iz Vinče” koja je potvrdila prisustvo radioaktivnih elemenata u vozilu. Takođe, kako je rečeno tom portalu, detektovano je i ozbiljno zračenje u pograničnoj zoni.

Nezvanično, službenicima carine i policije iz subotnje smene naloženo je da se reše radnih uniformi i da se odazovu proverama zdravstvenog stanja. Vozilo i radioaktivni materijal su 24 sata bili locirani u blizini graničnog prelaza Bezdan.

SOinfo.org portal je povodom događaja, u kome je došlo do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja stanovništva, zatražio obrazloženje JP Nuklearni objekti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari