Zavod: U najkraćem roku biće uklonjeni vandalski natpisi sa Spomenika žrtvama fašizma u Subotici 1foto J. Patarčić Danas

Navijački natpisi koji su od pre nekoliko dana na Spomeniku žrtvama fašizma u Subotici, vandalski su čin i biće uklonjeni u najkraćem roku, rekla je za agenciju Beta Maja Rakočević Cvijanov iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Rakočević Cvijanov je pozdravila što je agencija Beta danas objavila vest o ruženju spomenika jer „zaista svi treba da to primete, da se javnost osvesti, jer ovakve poruke su vandalski čin i prema spomenicima i prema žrtvama koje su se borile protiv fašizma“.

Ona je navela da su na spomeniku tri velika kamena zida ispisana navijačkim porukama.

„Ovo nije prvi put da se po spomeniku žrtvama fašizma ispisuju razni natpisi. Bilo je tu raznih grafita ljubavne i druge sadržine. Naš Zavod uvek to prati, uklanja, održava, zato što je ovaj spomenik veoma bitan kao memorijal žrtava koje su se borile za slobodu u Drugom svetskom ratu“, navela je Rakočević Cvijanov.

Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora je deo mauzoleja od kraja 1946. godine kada su uz svečanu komemoraciju položeni posmrtni ostaci velikana subotičkog radničkog pokreta i revolicionara streljanih, obešenih ili poginulih u borbi za slobodu ovog kraja, među kojima i subotičkog sportiste, Jovana Mikića Spartaka.

Spomenik je rad vajara Tome Rosandića, a svečano je otvoren 30. oktobra 1952. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari