Zavod za javno zdravlje meriće kvalitet vazduha u Valjevu 1Foto: Đorđe Đoković

Narednih godinu dana kvalitet vazduha u Valjevu meriće ponovo valjevski Zavod za javno zdravlje koji je za 2.590.000 dinara pez PDV-a, kao jedini ponuđač na javnoj nabavci koju je raspislala Gradska uprava, dobio posao, piše portal Kolubarske.rs.

U skladu sa Programom kontrole kvaliteta vazduha uspostavljeno je šest mernih mesta, u dvorištu Zavoda za javno zdravlje, obdaništa „Kolibri”, „Pčelica”, „Vidra” i „Bubamara”, i osnovne škole „Sestre Ilić”, na kojima će se pratiti kvalitet vazduha na teritoriji grada Valjeva.

Svakodnevno 24 časa meriće se nivo sumpor dioksida, azot dioksida i čađi, kao i PM10 čestica.

Prema ugovoru, Zavod za javno zdravlje je dužan da dostavlja dnevni izveštaj o prekoračenju zagađujućih materija, najduže 72 časa za prethodno merenje, da dostavi mesečni izveštaj, najkasnije do 10. u mesecu za prethodni mesec, i da dostavi godišnji izveštaj do 31. januara tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu, prenose Kolubarske.

Zavod za javno zdravlje će „nakon obavljenih merenja Gradskoj upravi dostavljati mesečni izveštaj o ispitivanju sa stručnim mišljenjem lekara specijaliste higijene i humane ekologije odnosno sa tumačenjima rezultata sa zdravstvenog aspekta i preporukom za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata”, piše u ugovoru.

Prethodne dve godine na javnoj nabavci monitoring vazduha u Valjevu pobeđivao je „Institut vatrogas doo” iz Novog Sada, koji je imao nižu cenu od valjevskog Zavoda za javno zdravlje, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari