Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada: Nisu ispoštovani naši zahtevi pri projektovanju garaže kod Banovine 1Foto: A. L./Danas

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada saopštio je da pri projektovanju izgradnje garaže kod zgrade Izvršnog veća i Skupštine Vojvodine nisu ispoštovani svi njihovi zahtevi, odnosno svedočimo još jednom slučaju gde je izvođač radova krenuo u posao bez svih potrebnih dokumenata.

Sve bi možda prošlo nezapaženo da se posao nije izjalovio i zgrada popucala i to ni manje ni više, nego Skupština Vojvodine.

„U konzervatorskim uslovima se navodi obavezno izdavanje saglasnosti na projektnu dokumentaciju, jer Zavod postupa u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, međutim, ovaj zahtev Zavoda nije ispoštovan“, rekli su iz ove institucije.

Kako dodaju, Zavod je još 2009. godine izdao stručno mišljenje po zahtevu JP „Urbanizam“ za lociranje garaže, a 2021. godine je izdao konzervatorske uslove za mere tehničke zaštite i drugih radova za izgradnju javne garaže. Ovi uslovi su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju spomenika kulture Kompleksa Banovine.

Dana 1. novembra, kada je napuklo zapadno krilo Skupštine Vojvodine, direktor Zavoda Siniša Jokić i građevinski inženjer-konzervator izašli na teren, gde su konstatovali pukotine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada: Nisu ispoštovani naši zahtevi pri projektovanju garaže kod Banovine 2
foto: 021.rs

„Pukotine su posledica prekoračenja napona u tlu i neravnomernog sleganja zgrade usled izgradnje podzemne garaže u neposrednoj blizini Skupštine APV. Naloženo je od strane Zavoda da stručni tim koji vodi gradnju mora sagledati novonastalu situaciju i predložiti mere kako bi se minimalizovali negativni uticaji koji su doveli do oštećenja objekta“, nastavljaju iz Zavoda.

Zavod je predložio da se konsultuje sa Fakultetom tehničkih nauka o izradi Elaborata o proceni stanja konstrukcije zapadnog krila.

„Nakon rezultata elaborata, o proceni stanja konstrukcije zapadnog krila, sa predlogom radova o eventualnoj sanaciji, kao i podacima merenja sleganja objetka, biće moguće govoriti o daljim oštećenjima i daljim merama koje će se preduzeti“, zaključili su iz Zavoda.

APV: Gradonačelnik mora da odgovara, ovo je skandal nezabeležen u novijoj istoriji grada

Iz Akcije progresivne Vojvodine kažu da je izjava direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniše Jokića da su radovi na podzemnoj garaži kod Banovine izvedeni bez saglasnosti na projektnu dokumentaciju, odnosno protivno konzervatorskim uslovima koje je izdala ta ustanova, predstavlja javno priznanje nadležne institucije da je lokalna SNS vlast mimo zakona izdala dozvolu za gradnju podzemne garaže i da ona nastavlja da sprovodi svoju politiku divljačke urbanizacije u Novom Sadu ne mareći za bilo kakve pravne posledice.

„Zbog ovakvog skandala, nezabeleženog u novijoj istoriji grada, moraju odgovarati gradonačelnik i član Gradskog veća za kulturu. Informacije koje smo saznali, međutim, samo su vrh ledenog brega kriminala i korupcije koji stoje iza posla u vezi s podzemnim garažama. Gospodin Jokić mora da odgovori na pitanja zbog čega Zavod nije dao saglasnost na projektnu dokumentaciju i zbog čega nije iskoristio mogućnosti da zaustavi radove, koje mu stoje na raspolaganju prema Zakonu o kulturnim dobrima“, saopštili su iz APV

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari