Završne reči tužilaštva u predmetu protiv Saljiha Mustafe 13. septembra 1Foto: Screenschot/SKC

Završne reči Specijalizovanog tužilaštva u predmetu protiv Saljiha Mustafe, nekadašnjeg komandanta gerilske jedinice BIA, jedinice unutar operativne zone Lab Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je u Hagu optužen za ratne zločine.

Na sajtu Sepcijalizovanih veća Kosova u Hagu navodi se da je 31. avgusta Pretresni panel I odredio dnevni red za iznošenje završnih izlaganja u ovom predmetu, koja su zakazana od 13. do 15. septembra 2022. godine (sa 16. septembrom kao rezervnim danom).

“Dnevni red, koji može biti podložan promenama od strane Panela tokom zasedanja, između ostalog, precizira da će završna izlaganja tužilaštva biti 13. septembra, nakon čega slede izlaganja zastupnika žrtava i odbrane 14. septembra. Predviđeno je da odgovori, pitanja panela kao i izlaganja o reparacijama budu 15. septembra”, piše na sajtu.

Mustafa je optužen da snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine počinjene od određenih pripadnika OVK protiv lica (kosovskih Albanaca) zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Optužbe protiv njega su proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Uhapšen je u septembru 2020. godine i od tada je u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari